Humanitas Helpt

Interview met Willem van Wierst

Waarschijnlijk bent u hem wel eens tegen gekomen in Roden: Willem van Wierst, wandelend met zijn blindengeleide hond Luna en een geleide stok.  

De aanleiding om met hem een interview te hebben, is de hulp die hij van Humanitas krijgt. 

Willem is een aantal jaren geleden door een ernstige ziekte (hersenvliesontsteking) gehandicapt geraakt (niet kunnen lopen, praten, horen en zien). Na een lange revalidatie periode functioneert Willem nu bijna zelfstandig en dat is een formidabele prestatie. Bijna blind is hij echter wel gebleven.

Willem woont in het centrum van Roden. Na hulp en begeleiding van verschillende instanties, besloot Willem het allemaal zelf te gaan doen. Dankzij een uitgebreid netwerk, dat hij helemaal heeft opgebouwd, kan hij dat ook.

Maar… er ontbrak toch iets, een hulp om eenmaal per week de boodschappen te doen. Door een aanvraag hiervoor bij WiN, die weer werd doorgesluisd naar Humanitas, is Willem in contact gekomen met Humanitas. Dan gaat de coördinator van vriendschappelijk huisbezoek  langs om kennis te maken. In dit geval is er heel snel een match gevonden met een van de mannelijke vrijwilligers, die eenmaal per week met Willem boodschappen gaat doen. Maar minstens zo belangrijk, zegt Willem, zijn de gesprekken die ze samen voeren. Als gesprekspartner is de vrijwilliger een waardevolle aanvulling. Zowel Willem als de vrijwilliger genieten van de contacten. In dit geval is het voor een vrijwilliger een hele leerzame ervaring om te wandelen en te communiceren met een blinde persoon.

Willem vertelt vol enthousiasme, dat het grote voordeel van de hulp van een vrijwilliger de gelijkwaardigheid in de relatie is.  De gesprekken die zij, soms wandelend, soms rustig thuis, voeren zijn wederkerig: je vertelt elkaar wat, privé blijft wat je met elkaar afspreekt.

Toen de vrijwilliger langere tijd ziek was, heeft de coördinator, Yolande, voor een vervanger gezorgd en zo kunnen de contacten gewoon doorlopen. Willem heeft geen hulp van instanties en kan zijn leven leiden, zoals hij het zelf wil leiden.

Met de computer (sprekend), maaltijdbezorging, en een uitgebreid netwerk van kennissen is hij actief in sport(boogschieten), wandelen met de hond Luna en ook in de politiek.

Op zijn blog geeft Willem geregeld aan, dat hij heel tevreden is over de hulp die hij van de vrijwilligers van Humanitas krijgt.

Dit is maar een voorbeeld van de hulp die een vrijwilliger van Humanitas kan bieden. Ook bij grotere of kleine administratie problemen kan Humanitas helpen. 

Heeft u een vraag of opmerking , neem gerust contact op, per telefoon, mail of persoonlijk met een van de bestuursleden. 

Informatie is te vinden op www.humanitas.nl/noordenveld en per mail bereikbaar op noordenveld@humanitas.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht