Ouders steunen ouders wereldwijd

Vanuit Home-Start Japan was mevrouw Yukie Yamada op bezoek in Nederland. Zij wilde voor de Home-Start Japan weten hoe wij de ondersteuning aan ouders met kinderen vanaf 7 jaar organiseren. Opvoedsteun door vrijwilligers van Home-Start wordt in meer dan twintig landen aangeboden waaronder in Nederland.

In Japan willen ze dit namelijk ook gaan aanbieden in aanvulling op de steun die ze al geven aan ouders met kinderen tot en met 6 jaar. Mevrouw Yamada vraagt wat dit betekent voor coördinatoren en vrijwilligers; hebben zij bijv. extra training nodig?

De projectleider vanuit Nederland Gerda Groen licht toe: “Je bent er allereerst voor de ouders. Wel zijn de vragen anders bij oudere kinderen – hoe moet je omgaan met het gebruik van sociale media – hoe werkt het puberbrein - etc."

In Japan krijgen jaarlijks bijna tweeduizend gezinnen opvoedsteun. Alleen krijgen ze deze ondersteuning veel korter dan in Nederland, slechts twee maanden. Daarna stromen ze door naar andere vormen van ondersteuning. De Japanse Home-Start werkt sterk aan het netwerk waarop een gezin kan terugvallen. De afstanden zijn in Japan immens, dat is echt anders dan in Nederland waar we in compacte regio’s leven en samenwerken. Meer lezen? 

Terug naar het nieuwsoverzicht