Kent u het project Vriendschappelijk huisbezoek van Humanitas al?

Wij hebben als doel mensen te helpen aan contact met andere mensen. Dit doen onze vrijwilligers door hun maatje regelmatig voor de gezelligheid thuis te bezoeken (vriendschappelijke huisbezoeken) en te informeren over activiteiten die er nog voor u in uw woonomgeving te doen zijn. Wij richten ons op mensen van 65 jaar en ouder die zelfstandig en alleen wonen in de regio Noordwest-Friesland (gemeente Waadhoeke en gemeente Harlingen).

Soms is het nog niet zo gemakkelijk om mensen te leren kennen of om erop uit te gaan om mensen te ontmoeten. Vooral nu we menselijk contact zelfs moeten vermijden vanwege corona is het een extra uitdaging om nog in contact met anderen te zijn. Daarom willen we juist nú toch doorgaan met het in dit voorjaar gestarte project Vriendschappelijk huisbezoek. Mochten mensen toch liever niet persoonlijk contact hebben, kijken we naar wat nog wel kan, zoals bellen of beeldbellen, buiten wandelen, enzovoort.

 

Wilt u ook bezoek of iemand bezoeken?

Voor dit project zoeken we nog meer deelnemers en vooral ook nog meer vrijwilligers.

Om de koppeling succesvol te laten verlopen, doen we een intake en bieden we begeleiding en scholing aan de vrijwilligers. Doet u mee? U kunt zich opgeven bij de coördinatoren tel: 06 – 111 270 31 Luziënne Glas of tel: 06 – 275 315 50, Annette Dijkstra.

 

Hieronder leest u ervaringsverhalen van deelnemers en vrijwilligers

Mevrouw (88 jaar): “Het is fijn wanneer er - speciaal voor jou - iemand langskomt. Ik woon zelfstandig, ontmoet weinig andere mensen en ervaar de bezoekjes daarom als een kadootje. Bij goed weer gaan we wandelen of koffie drinken op een terras. Momenteel komt mijn vrijwilligster koffie drinken en babbelen we vooral. Allemaal op veilige afstand.”

 

Een vrijwilliger: “Zinvol bezig zijn geeft mij vervulling. Ik heb verder een volle agenda, maar vind eens per week iemand bezoeken goed te doen. Voorheen gingen we samen even de stad in, dan deed ik vaak ook even een boodschapje. Nu kom ik bij mevrouw thuis. We kijken ook samen naar wat er nog wél te doen is. Zoals het spel WordFeud, dat je op afstand kunt spelen. Er blijkt zelfs lokaal, via het sociaal cultureel werk, een competitie te zijn. Ook beeldbellen we wel eens via WhatsApp, bijvoorbeeld bij een verkoudheid.”

 

Mevrouw (74 jaar): “Ik had een vervelende scheiding achter de rug, moest opnieuw beginnen in een nieuwe omgeving, maar had nog weinig puf om activiteiten te ondernemen en andere mensen te ontmoeten. Ik zag er eerst enorm tegen op, maar ben nu heel blij en kan het zeker aanraden. Ik heb er een luisterend oor aan gehad en goede tips gekregen over wat er in de omgeving zoal te doen is aan sociale activiteiten.”

 

Mevrouw (86 jaar): “In de bejaardenflat waren activiteiten, maar door corona is alles in groepsverband tijdelijk stopgezet. Een bezoekje aan huis van een vaste vrijwilliger zie ik nog wel zitten.”

 

Een vrijwilliger: “Ik kom bij iemand die nog niet zo heel oud is. Hij kent alleen nog niet zoveel mensen. Daarom vind ik het belangrijk om hem ook te attenderen op activiteiten in de omgeving die bij zijn interesses passen. Daardoor is hij zélf nu ook vrijwilligerswerk gaan doen.”

 

Meneer (71 jaar): “Het is gewoon leuker om samen met iemand iets te ondernemen. Ik had altijd veel mensen om mij heen en vind het nu wel wat stil. We gingen wel eens een wandeling door het centrum van Harlingen maken of over de pier. Nu zijn we vanwege corona overgestapt op beeldbellen. Mijn vrijwilliger heeft mij hierin wegwijs gemaakt.”

 

Een vrijwilliger: “Ik vind het zelf vooral ook gezellig. Daarbij is het fijn om iemand met wat aandacht te verblijden. We drinken eens per week samen een kopje thee en voorheen deden we ook wel eens een spelletje: Mens erger je niet of Memory, enzovoort. Nu houden we wat meer afstand. We zijn natuurlijk voorzichtig en houden ons aan de richtlijnen van het RIVM.”

 

Meneer (76 jaar): “Ik ben sinds een jaar weduwnaar en kan niet meer naar mijn schaakclub rijden. Het is fijn wanneer iemand bij mij langskomt voor een praatje en om te kijken welke activiteiten er hier in ons dorp te doen zijn. Samen schaken zou helemaal mooi zijn!”

Kent u vriendschappelijk huisbezoek al
Terug naar het nieuwsoverzicht