Buurtbemiddeling Winterswijk - Aalten

Problemen met de buren?

Het komt overal voor. Jij hebt last van de buren en zij hebben last van jou. Het kan gaan om kleine irritaties tot grote meningsverschillen.

Als je er met de buren niet meer uit kunt komen of als je niet weet hoe het conflict aan te pakken, kan buurtbemiddeling je helpen.

Bewezen is dat buurtbemiddeling helpt. Het oplossingspercentage ligt rond 70%.

Buurtbemiddeling: Waarom en wanneer?

In elke straat kunnen er irritaties en conflicten ontstaan. Over bijvoorbeeld het lawaai van kinderen, pesten. roddelen, de blaffende hond, vuil in de voortuin, overhangende boomtakken of de manier waarop de buren hun auto parkeren. Je hebt je buren hierop aangesproken maar het helpt niet. Er is een situatie ontstaan waarbij vaak onbegrip of angst de oorzaak is van de vervelende omstandigheden waar jij moeilijk mee om kunt gaan. Buurtbemiddelaars kunnen je helpen om er samen met de buren weer uit te komen.

Wat is een buurtbemiddelaar?

Een buurtbemiddelaar treedt bemiddelend op tussen buren of buurtgenoten die een conflict met elkaar hebben. Hij of zij luistert naar het verhaal van beide buren zonder daarbij een oordeel te geven en is dus onpartijdig. De buurtbemiddelaar helpt de partijen om samen een oplossing te bedenken die voor iedereen aanvaardbaar is. Zo is de kans het grootst dat het probleem zich niet weer voordoet. Iedere bewoner van de gemeente Winterswijk kan gratis gebruik maken van buurtbemiddeling. Een buurtbemiddelaar doet zijn of haar werk vrijwillig. Daar staat tegenover dat de bemiddelaars een op maat gesneden training krijgen en regelmatig worden bijgeschoold. De bemiddelaars krijgen ondersteuning van de coördinator buurtbemiddeling.

Hoe werkt buurtbemiddeling?

Buurtbemiddeling werkt zo:

  1. Jij neemt contact op met de coördinator buurtbemiddeling en legt uit wat er aan de hand is.
  2. Als het conflict bemiddelbaar is, maakt een buurtbemiddelaar een afspraak met jou voor een gesprek bij je thuis.
  3. Daarna gaat de bemiddelaar bij de andere partij langs. In een gesprek hoort de bemiddelaar de andere kant van het verhaal.
  4. Als beide partijen daarmee instemmen is er vervolgens een gesprek tussen jou en jouw buren op neutraal terrein. De bemiddelaar zorgt ervoor dat dit gesprek goed verloopt. Jij en jouw buren maken samen afspraken. 
  5. Bemidelaars werken in koppels van twee en alles wat gezegd wordt, blijft vertrouwelijk.
Wanneer kan er niet bemiddeld worden?

De coördinator buurtbemiddeling bepaalt wanneer er wel of niet bemiddeld kan worden in buur(t)conflicten. Niet geschikt voor buurtbemiddeling zijn in ieder geval conflicten tussen familieleden en conflicten tussen u en instanties. Ook wanneer de conflicten het gevolg zijn van verslaving (drugs, alcohol) of criminaliteit kan er niet worden bemiddeld. Crisissituaties zijn niet geschikt voor bemiddeling. Er mag geen lichamelijk geweld geweest zijn tussen jou en jouw buren en beide partijen moeten goed aanspreekbaar en toerekeningsvatbaar zijn.

Buurtbemiddeling Winterswijk is een erkende voorziening volgens het kwalificatiedossier van het CCV

samenwerkingspartners

      

                   

Bekijk via onderstaande link ook de folder.

Klik op onderstaande link voor een filmpje over buurtbemiddeling:

https://www.youtube.com/watch?v=AQt7qK2LZ3A&feature=youtu.be

zie  ook: www.buurtbemiddelingwinterswijk.nl