Pilot VVE Taalmaatjes

Project vroegschoolse taalondersteuning van start

In september 2015 startte Humanitas Breda met de pilot VVE Taalmaatjes (Voor- en Vroegschoolse Educatie), waarbij vrijwilligers laaggeletterde ouders helpen met de Nederlandse taal. Dit door de gemeente Breda gesubsidieerde project richt zich op ouders met kinderen uit groep 1 en 2 van de basisschool. Deze ouders krijgen thuis ondersteuning door Humanitas vrijwilligers, zodat zij hun kinderen beter kunnen helpen met het leren van de  Nederlandse taal.

De pilot loopt tot het einde van dit jaar, maar Humanitas wil de activiteit graag in het nieuwe jaar voortzetten. Op dit moment zoekt de organisatie samenwerking met diverse basisscholen in Breda. Een aantal vrijwilligers gaat binnenkort aan de slag als VVE Taalmaatje. Humanitas kan nog meer enthousiastelingen gebruiken, die taalondersteuning willen geven aan Bredase gezinnen.

Taalachterstand wegwerken
Kinderen uit groep 1 en 2 waarbij een sprake is van een taalachterstand, krijgen op school extra taalhulp. Met behulp van het lesprogramma LOGO 3000 leren ze een groot aantal basiswoorden, zodat ze een goede start kunnen maken in groep 3. Het is belangrijk dat de kinderen deze woorden ook thuis oefenen, samen met hun ouders. Voor sommige ouders is dit moeilijk, bijvoorbeeld omdat ze zelf weinig Nederlands spreken. Of ze weten niet goed hoe ze hun kinderen het beste kunnen helpen. Vrijwilligers van Humanitas kunnen dan een steuntje in de rug geven.

De vrijwilligers gaan één keer in de week naar het gezin, op een moment dat het kind ook thuis is. Op een speelse manier oefent de vrijwilliger samen met de ouder(s) en het kind de nieuwe woorden. De vrijwilliger geeft de ouder vertrouwen en handvatten om ook zelf met zijn of haar kind te oefenen.

Wilt u meer informatie over het project VVE Taalmaatjes of heeft u belangstelling om als vrijwilliger aan de pilot mee te werken? Neem dan contact op met coördinator Paula Sangers op tel. 06-38493484 of per mail p.sangers@humanitas.nl.

Terug naar het nieuwsoverzicht