Rijnland

Humanitas Maatjes Samen Optrekken Duin & Bollenstreek

Wil je graag een maatje om samen mee op stap te gaan? Maar lukt het niet om contacten te leggen, of weet je niet goed hoe?

Samen optrekken

Eenzaamheid. Je kiest er niet voor, maar het overkomt je. Iedereen kent dat gevoel. Er alleen voor staan, is voor iedereen weer anders. Het kan zijn dat je al lang eenzaam bent, maar er nu genoeg van hebt. Maar eenzaamheid kan ook plotseling komen. Bijvoorbeeld na een ongeluk, het krijgen van een handicap, het overlijden van de partner of na een scheiding. Rouw is niet alleen droefheid en diepe eenzaamheid. Het kan een heel scala van gevoelens zijn: angst, agressie, schuldgevoel, verwarring. Het moeilijkst is de ongewone intensiteit waarmee ze opkomen. De draad van het leven weer oppakken, is een lange weg. Het is fijn als je dat niet helemaal alleen hoeft te doen.

Ook als er ogenschijnlijk niets aan de hand is, kan iemand zich erg eenzaam voelen. Bij een depressie voel je bijna geen band meer met de omgeving. En al helemaal niet met mensen die wel even weten wat je moet doen en je van alles adviseren. Hoe goed bedoeld dan ook. Je kunt dan veel meer hebben aan iemand die niet uit uw vrienden- en kennissenkring komt.

Een vrijwilliger van Humanitas kan je helpen om de eenzaamheid te doorbreken. De vrijwilliger kan je helpen om weer aansluiting te vinden met bijvoorbeeld oude vrienden, ex-collega’s, kennissen of buren. Dat maakt de Humanitas vrijwilliger op den duur weer overbodig.

Voor wie?

Samen Optrekken is voor iedereen die zich eenzaam voelt. Dat kan zijn bij ondermeer:

  • Plotselinge eenzaamheid na een fysieke handicap
  • Beperkt raken in contacten door een psychische ziekte
  • Geïsoleerd leven wegens ouderdom
  • Overlijden van de partner of na scheiding
  • Depressie
  • Nieuwkomer zijn in de Nederlandse samenleving
  • Mantelzorg voor een ernstig zieke
  • Terugkeer in de samenleving na een gevangenisstraf

Hoe maken we een koppeling?

Na je aanmelding, neemt de coördinator contact met je op. Er volgt dan een kennismakingsgesprek om te kijken wat je wilt. Bedenktijd of ervan afzien kan altijd. Dan koppelt de coördinator je aan een vrijwilliger. Als er geen klik is, dan regelen we een andere vrijwilliger. Na twee maanden vraagt de coördinator aan allebei of die klik er nog steeds is.

Hoe vaak en hoe lang?

In principe één keer per week. Maximaal een jaar.

Werkt het?

Veruit de meeste mensen die een tijdje steun krijgen van Humanitas zeggen dat de vrijwilliger belangrijk is geweest om het vertrouwen en de kracht terug te krijgen om weer een gewoon leven te gaan leiden.

Wat houdt de steun van Humanitas in?

Dat bepaal jij. Dat kan een zwaar gesprek zijn. Maar vaak is dat juist niet het geval. Wat helpt is om de gewone dingen te doen. Praten over een televisieprogramma, samen koffie drinken.
Bijzondere vereisten voor vrijwilliger Geen.

Meer informatie en aanmelding voor hulp of als vrijwilliger

Bel of mail gerust en vrijblijvend met onze coördinator.

Ps. het project wordt op 1 juli 2018 gestopt (zie ook contactkader)