Jongerenmaatjes Alphen aan de Rijn

De Humanitas Jongerenmaatjes bieden je vriendschap en steun bij lastige situaties thuis of op school. Je maatje heeft aandacht voor jou.

Een maatje is fijn. Zeker als je een steuntje in de rug kunt gebruiken vanwege een lastige situatie thuis of op school. Of omdat het contact met anderen niet zo lekker loopt en je het gevoel hebt er alleen voor te staan. De reden maakt niet uit. Heb je niemand om op terug te vallen? Je Jongerenmaatje is er wél voor je, luistert naar je en geeft je aandacht en steun.

Je maatje gaat uit van jouw behoefte en legt je niets op. Het is een vriendschappelijk contact op basis van gelijkwaardigheid, gezelligheid en vertrouwen. Je kunt bijvoorbeeld samen gaan sporten, naar een leuke bijeenkomst, een hobby uitzoeken of gewoon kletsen. Maar ook als je tips nodig hebt voor een sollicitatiebrief, een opleiding, of hulp wilt bij een telefoongesprek – op je maatje kun je bouwen. Voor iedereen tussen de 10 en 20 jaar. Wanneer je minderjarig bent, moeten je ouders of verzorgers achter de koppeling via het Maatjesproject staan. Een maatje is iemand met wie je één keer per week iets leuks gaat ondernemen. De vrijwilligers zijn minimaal 18 jaar oud. Je spreekt samen met je maatje af wat jullie gaan doen en wanneer.

Hoe maken we een koppeling?  

Je kunt telefonisch of via de mail contact opnemen met de coördinator of je kunt je via het aanmeldformulier aanmelden. Er volgt dan een kennismakingsgesprek bij jou thuis met je ouder(s) of verzorger(s) er bij. Dan krijg je meer informatie over het Maatjesproject. De coördinator heeft ook vragen aan jou, zoals: waar kan een vrijwilliger je bij helpen, wat zou je leuk vinden om te doen met de vrijwilliger en op welke tijden zou je af kunnen spreken. De koppeling gaat verder in overleg. Humanitas vindt het belangrijk dat er een klik is tussen de jongere en de vrijwilliger. 

Hoe vaak en hoe lang?  

Koppels spreken wekelijks af en een koppeling duurt ongeveer een jaar. 

Werkt het?  

Veel jongeren geven aan dat zij het heel fijn vinden om een maatje te hebben. Soms meteen al vanaf de eerste ontmoeting, soms is het even een of twee keer aan elkaar wennen. Een koppeling is voor de gezelligheid, maar helpt daarnaast om meer vertrouwen te krijgen. Het helpt jongeren bijvoorbeeld met meer zin naar school te gaan, weer met vrienden af te spreken, lid te worden van een vereniging of weer lekkerder in hun vel te zitten. 

Wat houdt de steun van Humanitas in?

Dat bepaal jij zelf, meestal samen met je maatje. Dat kan een goed gesprek zijn, of gewoon thee drinken en kletsen, samen voetballen, mee naar een sportvereniging, samen skaten of vissen, helpen met het huiswerk, naar een open dag van een nieuwe opleiding etc.

Bijzondere vereisten voor vrijwilliger?  

•Minimaal 18 jaar zijn
•Een jaar lang zin en tijd hebben om wekelijks met een jongere af te spreken
•Inlevingsvermogen en humor hebben
•Zelf stabiel zijn en grenzen kunnen stellen
•Actief een band kunnen opbouwen met een jongeren
•Sociale vaardigheden hebben en zelf al over een sociaal netwerk beschikken
•Jongeren positief en enthousiast kunnen stimuleren
•Proactief terugkoppeling geven aan de coördinator

Meer informatie en aanmelding voor hulp of als vrijwilliger, bel of mail gerust en vrijblijvend met één van onze coördinatoren van het Maatjesproject voor jongeren in Alphen aan den Rijn. Maatjes Alphen aan de Rijn:

Maroeska Olsthoorn / m.olsthoorn@humanitas.nl / Tel. 06-48530651 

Lees ook de informatieve artikelen en blogs over Humanitas jongerenmaatjes Alphen a/d Rijn.

Ervaringsverhaal van vrijwilliger Thijs, "iedere jongere is een puzzel om op te lossen". 
Interview Alphens Dagblad "Ik wil iets betekenen voor jongeren" 
Blog over Lotte en Sara
Interview Witte Weekblad
Samen is het leuker 
AD artikel "Chaira en Giovanni"
Artikel over de maatjes Ricardo en Jesper
Parkvilla fotografeert met jongeren Humanitas.