Rijnland

Humanitas jongeren Maatjes Alphen a/d Rijn

De Humanitas Jongerenmaatjes bieden je vriendschap en steun bij lastige situaties thuis of op school. Je maatje heeft aandacht voor jou.

Een maatje is fijn. Zeker als je een steuntje in de rug kunt gebruiken vanwege een lastige situatie thuis of op school. Of omdat het contact met anderen niet zo lekker loopt en je het gevoel hebt er alleen voor te staan. De reden maakt niet uit. Heb je niemand om op terug te vallen? Je Jongerenmaatje is er wél voor je, luistert naar je en geeft je aandacht en steun.

Je maatje gaat uit van jouw behoefte en legt je niets op. Het is een vriendschappelijk contact op basis van gelijkwaardigheid, gezelligheid en vertrouwen. Je kunt bijvoorbeeld samen gaan sporten, naar een leuke bijeenkomst, een hobby uitzoeken of gewoon kletsen. Maar ook als je tips nodig hebt voor een sollicitatiebrief, een opleiding, of hulp wilt bij een telefoongesprek – op je maatje kun je bouwen. Voor iedereen tussen de 10 en 20 jaar. Als je minderjarig bent, dan heb je daarvoor wel de toestemming van je ouders nodig. Een maatje is iemand met wie je één keer per week iets leuks gaat ondernemen. Dat kan een leeftijdsgenoot zijn of een volwassene die op z’n minst jong in geest is. Je spreekt samen met je maatje af wat jullie gaan doen en wanneer.

Hoe maken we een koppeling?  

Als je je hebt aangemeld (per telefoon of via het formulier op deze website), neemt de coördinator contact met je op. Er volgt dan een kennismakingsgesprek om te kijken wat je wilt. Bedenktijd of ervan afzien kan altijd. Dan koppelt de coördinator jou aan een vrijwilliger. Als er geen klik is, dan regelen we een andere vrijwilliger. Na twee maanden vraagt de coördinator aan allebei of de klik er nog steeds is.

Hoe vaak en hoe lang?  

In principe één keer in de week of twee weken. Maximaal een jaar.

Werkt het?  

Veel jongeren geven aan dat zij het heel fijn vinden om een maatje te hebben. Soms meteen al vanaf de eerste ontmoeting, soms is het even een of twee keer aan elkaar wennen. Een maatje is soms voor de gezelligheid, soms leidt het tot weer zin krijgen in school of tot het vinden van een leuke opleiding of baan.

Wat houdt de steun van Humanitas in?

Dat bepaal jij zelf, meestal samen met je maatje. Dat kan een goed gesprek zijn, of gewoon thee drinken en kletsen, samen voetballen, mee naar een sportvereniging, samen skaten of vissen, helpen met het huiswerk, naar een open dag van een nieuwe opleiding etc.

Bijzondere vereisten voor vrijwilliger?  

Je kunt zelf ook jongere zijn, maar dat hoeft niet. Ook volwassenen die jong zijn van geest zijn goede maatjes. 

Meer informatie en aanmelding voor hulp of als vrijwilliger

Bel of mail gerust en vrijblijvend met één van onze coördinatoren Maatjes Alphen aan de Rijn:

Maroeska Olsthoorn / maatjes.rijnland@humanitas.nl / Tel. 06-48530651 

Nicole van Wieringen / n.vanwieringen@humanitas-rijnland.nl / Tel. 06-12981349

Lees ook de informatieve artikelen en blogs over Humanitas jongerenmaatjes
Alphen a/d Rijn.

Blog over Lotte en Sara
Interview Witte Weekblad
Samen is het leuker