Humanitas Home-Start Rivierenland

Een vrijwilliger van Home-Start biedt een luisterend oor en/of opvoedondersteuning aan gezinnen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

In elk gezin is er weleens een periode dat het niet zo lekker loopt. Bijvoorbeeld: omdat je je als ouder eenzaam voelt; door ziekte of overbelasting in het gezin; omdat je nog wat onbekend bent met de taal en cultuur; door problemen met je kinderen of partner, werk of geld. Vaak kun je dat prima zelf oplossen (met een netwerk om je heen). Maar lukt dat niet en/of heb je weinig netwerk dan is een luisterend oor of helpende hand heel fijn.

Een (door Humanitas getrainde) vrijwilliger, kan dan het ouderschap tijdelijk verlichten, door bij te springen en precies het steuntje in de rug geven, dat op dat moment nodig is. Een vrijwilliger is als een maatje voor het gezin, zowel voor de ouders als voor de kinderen. Zodat het weer fijn wordt met je gezin!

Elk gezin is anders. Elke vraag ook. Daarom krijg je de ondersteuning die bij jou en jouw gezin past. De vrijwilliger komt (meestal) iedere week langs en heeft tijd om te luisteren of om een handje te helpen bij praktische zaken. Iets gezelligs doen met de kinderen bijvoorbeeld. Maar je kunt ook samen op zoek gaan naar uitbreiding van je netwerk. Zodat je mensen hebt om ervaringen mee te delen over opvoeden en het gezinsleven. Of om nieuwe vriendschappen mee op te bouwen. Een vrijwilliger lost niet alle problemen op, maar helpt je wel op weg en geeft jou weer meer zelfvertrouwen.

HOE WERKT HET?

Na je aanmelding heb je een kennismakingsgesprek met de Home-Start coördinator. Je vertelt waar je graag hulp bij wilt krijgen.  Zo kan de ondersteuning worden afgestemd op wat voor jou en jouw gezin nodig is. De coördinator zoekt een vrijwilliger die past bij jou en jouw situatie. Nadat je door de coördinator bent gekoppeld, spreek je (twee) wekelijks af met de vrijwilliger. Een koppeling duurt in principe maximaal een jaar. De begeleiding is individueel en gratis.

( Onderzoek naar Home-Start toont aan dat als het welzijn van ouders stijgt, zij meer positief opvoedgedrag laten zien en het gedrag van de kinderen positief verandert. Deze verbeteringen zijn blijvend op de lange termijn.)

 CONTACT:

Voor meer (vrijblijvende) informatie bel of app:

Gina van Buuren 06 51108802 (voor West-Betuwe en Maasdriel)

Sonja van Herk 06 35118800 (voor Tiel en Culemborg)

Ingrid Veerman 06 23366159 (voor Neder-Betuwe, Buren en Zaltbommel)

Mirjam Bakker 06 83799405 (voor Zaltbommel en Culemborg)

Of mail naar gezinsondersteuning.RIV@humanitas.nl

Opvoeden & opgroeien wordt ondersteund door: