Home-Start 0-18

Ieder gezin kent soms lastige tijden. Maar kun je 't echt even niet aan? Dan kan Home-Start 0-18 je helpen bij de opvoeding. Want een steuntje in de rug doet wonderen. Een vrijwilliger staat elke dag voor je klaar met een luisterend oor, praktische hulp, opvoedingsadvies en wijst je op voorzieningen en regelingen. Home-Start is er voor gezinnen met in elk geval één kind tussen 0 en 18 jaar.

Voor wie?

Als ouder doe je wat je kunt, maar heb je vast ook wel eens vragen, of je nu een baby hebt of een puber. Ook kunnen er spanningen zijn bijv. door ziekte, overbelasting, problemen met kinderen, partner, werk of geld. Vaak kun je dat prima zelf oplossen. Zo niet, dan is een luisterend oor of helpende hand heel fijn. Humanitas Home-Start biedt steun bij de opvoeding en geeft advies aan iedereen die het nodig heeft. Dus ben jij ouder met kinderen tussen de 0 en 18 jaar en ervaar je bepaalde opvoedingsproblemen of kun je wel wat steun gebruiken bij de opvoeding van je kinderen? Dan is Home-Start er voor jou.

Vrijwilligers

Een vrijwilliger van Home-Start ondersteunt je met de dingen die jij belangrijk vindt bij het opvoeden van je kinderen. Dat kan van alles zijn. Zo kan een vrijwilliger je bij voorbeeld helpen met het uitzoeken van een goede peuterspeelzaal of meegaan naar een lastig gesprek op school, als je dat fijn vindt. Maar een vrijwilliger kan je bijvoorbeeld ook helpen in contact te komen met andere moeders, zodat je met hen ervaringen kunt uitwisselen en misschien zelfs nieuwe vriendschappen kunt opbouwen. Als een kind zelf een vraag heeft, is daar ook aandacht voor. Verwacht niet dat een vrijwilliger kant-en-klare oplossingen biedt voor al je problemen, maar hij of zij kan je wel op weg helpen. De vrijwilligers van Home-Start hebben zelf ervaring met opvoeden. Bovendien traint Humanitas alle vrijwilligers voordat ze aan de slag gaan en worden ze ook daarna goed begeleid.

Hoe werkt het?

Als je je aanmeldt, bespreek je tijdens een kennismakingsgesprek met de coördinator van Home-Start hoe we je kunnen helpen. Jouw vragen zijn daarbij het uitgangspunt; we stemmen de ondersteuning af op wat voor jou -of jouw gezin- nodig is. Daarna koppelt de coördinator je aan een vrijwilliger. Als het klikt, spreken jullie ongeveer één keer per week af bij jou thuis. De ondersteuning duurt gemiddeld een jaar. Je zult al snel merken dat je meer zelfvertrouwen krijgt en het uiteindelijk weer alleen aan kunt.

Meer informatie of aanmelden

Wil je meer informatie om te kijken of Home-Start iets voor je is? Of wil je je aanmelden? Neem in beide gevallen vrijblijvend contact op met één van de coördinatoren van Home-Start: Ilse van Berkel, Petra Lamers en Jacqueline Vermeulen. Als je verder wilt, maken we een afspraak om langs te komen en overleggen we voor we voor je kunnen betekenen. We hebben veel verschillende vrijwilligers. We vinden dus altijd wel iemand die je kan helpen.

Binnen ons project Home-Start 0-18 bieden wij ook MIM (Moeders Informeren Moeders").               

Als je net moeder bent verandert er veel. Je bent blij met je baby, maar alles is nieuw. Als beginnend moeder kan de opvoeding van je baby ook vragen oproepen, en je onzeker maken. Niet iedereen heeft familie of een goede vriendin in de buurt om dit mee te bespreken. Moeders Informeren Moeders (MIM) is er voor iedereen die voor het eerst moeder wordt. Samen bespreek je alledaagse vragen en deel je ervaringen die iedere ouder heeft. MIM is een steuntje in de rug door een vrijwilliger, voor beginnende moeders om extra te genieten van de leuke kanten van het moederschap. De werkwijze is hetzelfde als de werkwijze van Home-Start 0-18, waarbij natuurlijk afgestemd kan worden hoe vaak een vrijwilliger langs komt. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Home-Start coördinatoren.