Succesvol Terugkeren

Zit je in de PI Vught of de PI Grave? Bezoek dan eens het RIC. Hier kun je je voorbereiden op een nieuw leven na je vrijlating. Vrijwilligers van Succesvol Terugkeren helpen je met praktische zaken, zoals het invullen van formulieren en bij vragen over schulden, het inschrijven bij een woningcorporatie of het regelen van zorg na je detentie.  

Voor wie?

Humanitas Succesvol Terugkeren is bedoeld voor gedetineerden in de PI Vught en de PI Grave. In deze PI’s zit een Re-IntegratieCentrum, afgekort RIC. Hier kun je terecht met al je vragen op het gebied van wonen, werken, zorg, inkomen en schulden. In de PI Vught houden ook diverse instanties zoals de gemeente, het Juridisch Loket en de Belastingdienst regelmatig spreekuur in het RIC. Iedereen die in de PI Vught of de PI Grave zit, kan terecht bij het RIC. Het maakt niet uit of je een lange of een korte straf uitzit.

Vrijwilligers

De vrijwilligers van Succesvol Terugkeren helpen je bij het voorbereiden van je terugkeer in de samenleving na je detentie. Ze begeleiden je, zoeken met je mee en geven nuttige tips. Jij bepaalt waar je hulp bij wilt. Zo kan een vrijwilliger met je meekijken als je je wilt inschrijven bij het UWV, voorbeelden geven van sollicitatiebrieven of je helpen om in contact te komen met schuldeisers. In het RIC zijn speciaal beveiligde computers waarmee je geselecteerde websites kunt bezoeken. Onze vrijwilligers zijn onafhankelijk en werken op basis van gelijkwaardigheid. Ze geven geen kant-en-klare oplossingen voor al je problemen, maar kunnen je wél op weg helpen. Alle vrijwilligers van Succesvol Terugkeren zijn goed getraind door Humanitas. Ze weten precies wat jij als gedetineerde kunt verwachten na je vrijlating. Je kunt er dus op vertrouwen dat ze je de juiste tips geven.

Schuldenspreekuur

Speciaal voor gedetineerden die vragen hebben over schulden of administratie is binnen het RIC een schuldenspreekuur ingericht. Onze vrijwilligers helpen je graag bij het op orde brengen én houden van je financiële administratie.

TaalMaatjes

Een deel van de gedetineerdenpopulatie is laaggeletterd. Dit geeft allerlei problemen ten aanzien van het succesvol re-integreren in de maatschappij na detentie. Zij kunnen onvoldoende meedoen in de maatschappij. Het invullen van formulieren, gebruik maken van internet, voorlezen aan hun (klein)kinderen zijn enkele voorbeelden. 

Hoe werkt het?

Vraag aan je mentor of casemanager wanneer het RIC open is en hoe je je precies kunt aanmelden. In het RIC werken verschillende vrijwilligers. Het kan dus zijn dat je steeds door een andere vrijwilliger wordt geholpen. Van je werkzaamheden in het RIC maken we een verslag dat we doorsturen naar je casemanager. Je casemanager kan op die manier de voortgang bewaken.  

Aanmelden?

Wil je het RIC bezoeken? Vraag aan je mentor of casemanager hoe je je precies kunt aanmelden en wanneer je het RIC kan bezoeken.