Gezin in Balans

Gezin in Balans is er voor (ex-)gedetineerde ouders die even een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Zit je in de gevangenis of ben je net weer vrij? Wij helpen je met praktische zaken zoals het behouden of herstellen van het contact met je kind of het vinden van oplossingen voor praktische problemen. Daarnaast komen we bij je op bezoek in de PI of buiten de PI en gaan we graag met je in gesprek over wat jou bezighoudt. De afdeling Den Bosch kan je helpen bij diverse vragen. Hieronder een overzicht van onze activiteiten. Neem gerust contact op voor meer informatie.

De activiteit Gezin in Balans bestaat uit: Altijd Vader, Vader- Kinddag & Vader leest voor.

 

Altijd Vader

Voor wie?

Humanitas Altijd Vader is bedoeld voor mensen die tijdens en na gevangenschap behoefte hebben aan ondersteuning van getrainde vrijwilligers van Humanitas. Zij kunnen je ondersteunen bij je zorgen om je gezin en de band met je kinderen. Ook het achterblijvende gezin kan gekoppeld worden aan een vrijwilliger die steun en een luisterend oor biedt in deze situatie.

Hoe kan je er voor je kinderen zijn tijdens je gevangenschap? En als je weer uit de gevangenis komt, wat komt er allemaal op je af? Hoe kun je weer ouder zijn voor je kinderen? Een coachend maatje helpt je met deze en andere vragen.

Tijdens detentie spreekt de vrijwilliger met je af in de spreekkamer waar jullie in alle rust kunnen praten. Het is aan jou welke onderwerpen je wilt bespreken.

Heeft je gezin, of de verzorger van je kind ondersteuning nodig? Ook dan kan een vrijwilliger met jullie meedenken.

Na detentie kan ondersteuning ook prettig zijn. Onze vrijwilligers luisteren, geven advies en zullen je steunen om op jezelf te vertrouwen.

Vrijwilligers

De vrijwilligers van Gezin in Balans zoeken met het gezin mee naar mogelijkheden om de relatie tussen ouder en kind te bevorderen. De vrijwilligers bieden een ondersteunende rol bij het contact tussen ouder en kind.

Vader - Kinddag

Voor wie?

Voor kinderen is het belangrijk dat de relatie met hun gedetineerde ouder gedurende de periode van afwezigheid zoveel mogelijk intact blijft. De mogelijkheden tot contact tussen jou en je kind tijdens detentie zijn zeer beperkt. De geografische ligging van de PI, de bezoektijden, de inrichting van de bezoekruimten en de bereikbaarheid van sommige PI’s kunnen knelpunten zijn. Wil je toch graag geregeld je kinderen zien? Meld je aan voor de vader- kinddag op zondag.

Vrijwilligers

De vrijwilligers bieden een ondersteunende rol bij de opstart van het contact tussen ouder en kind, de invulling van de ochtend/middag en ze vangen de ouder op na het bezoek.

Vader leest voor  

Voor wie?

Het voorleesproject geeft je, als vader, de mogelijkheid een verhaal voor te lezen en op te nemen voor jouw kind(eren). Dit verhaal wordt dan verzonden naar jouw kinderen. Op deze manier ben je toch betrokken bij je kinderen. Jouw kinderen kunnen troost vinden doordat ze je stem horen en jou zien. Hierdoor ben je dichterbij, terwijl hun lievelingsverhaaltje voorgelezen wordt

Vrijwilligers

Een vrijwillig coördinator ondersteund deze activiteit en is betrokken bij de opname van het verhaal dat de vader voorleest. Hierbij wordt geen verdere ondersteuning ingezet.

Hoe werkt het?

Je leent een voorleesboek bij de bibliotheek. Je mag (hoeft niet) het verhaal voorbereiden. Dan word je opgeroepen om het verhaal voor te lezen. Er wordt dan een opname gemaakt. Als het MDO, jij en de andere ouder/ verzorger toestemming heeft gegeven, kun je de opname naar het thuisfront sturen.

Aanmelden

Wil je je aanmelden? Dat kan! Vul hiervoor het aanmeldformulier in en stuur deze naar detentie@humanitas.nl