Humanitas Succesvol terugkeren

Humanitas Succesvol terugkeren is er voor gedetineerden die zich willen voorbereiden op hun terugkeer naar de maatschappij na hun gevangenschap. Vrijwilligers van Succesvol Terugkeren helpen je met praktische zaken, zoals het invullen van formulieren en bij vragen over schulden, het inschrijven bij een woningcorporatie of het regelen van zorg na je detentie.

Voor wie?

Humanitas Succesvol Terugkeren is bedoeld voor gedetineerden in de PI Vught. In deze PI zit een Re-Integratie Centrum, afgekort RIC. Hier kun je terecht met al je vragen op het gebied van wonen, werken, zorg, inkomen en schulden. In de PI Vught houden ook diverse instanties zoals de gemeente, het Juridisch Loket en de Belastingdienst regelmatig spreekuur in het RIC. Op deze manier helpen we gevangenen om hun terugkeer in de maatschappij voor te bereiden. Op deze manier zijn gevangen beter op de hoogte wanneer ze uit de gevangenis vrijgelaten worden.

Vrijwilligers

De vrijwilligers van Succesvol Terugkeren helpen je bij het voorbereiden van je terugkeer in de samenleving na je detentie. Ze begeleiden je, zoeken met je mee en geven nuttige tips. Jij bepaalt waar je hulp bij wilt. Zo kan een vrijwilliger met je meekijken als je je wilt inschrijven bij het UWV, voorbeelden geven van sollicitatiebrieven of je helpen om in contact te komen met schuldeisers. In het RIC zijn speciaal beveiligde computers waarmee je geselecteerde websites kunt bezoeken. Onze vrijwilligers zijn onafhankelijk en werken op basis van gelijkwaardigheid. Ze geven geen kant-en-klare oplossingen voor al je problemen, maar kunnen je wél op weg helpen. Alle vrijwilligers van Succesvol Terugkeren zijn goed getraind door Humanitas. Ze weten precies wat jij als gedetineerde kunt verwachten na je vrijlating. Je kunt er dus op vertrouwen dat ze je de juiste tips geven.

Schuldenspreekuur

Speciaal voor gedetineerden die vragen hebben over schulden of administratie is binnen het RIC een schuldenspreekuur ingericht. Onze vrijwilligers helpen je graag bij het op orde brengen én houden van je financiële administratie tijdens en na je vrijlating.

Maatjes (ex-)gedetineerden

Tijdens detentie wordt een gevangenen weggehaald van zijn gezin en/of vrienden en komt in een vreemde omgeving terecht. Een gedetineerde kan zich eenzaam voelen tijdens detentie, en de behoefte hebben om met iemand te praten. Een vrijwilliger bezoekt een deelnemer waarbij contact van mens tot mens centraal staat: een gelijkwaardige relatie die het zelfrespect van de gedetineerde bevordert. Samen bepalen ze hoe de tijd ingevuld wordt waarin de gedetineerde aangeeft wat hij of zij wil bespreken. Dat kan door gewoon te praten maar ook kunnen hier zaken besproken worden wat op dit moment speelt bij de gedetineerde.

Taalmaatjes

Een deel van de gedetineerdenpopulatie is laaggeletterd. Dit geeft allerlei problemen ten aanzien van het succesvol re-integreren in de maatschappij na detentie. Zij kunnen onvoldoende meedoen in de maatschappij. Het invullen van formulieren, gebruik maken van internet, voorlezen aan hun (klein)kinderen zijn enkele voorbeelden. 

Aanmelden

Wil je je aanmelden? Dat kan! Vul hiervoor het aanmeldformulier in en stuur deze naar detentie@humanitas.nl

Vrijwilliger bij Humanitas Detentie worden?

Lijkt het je leuk om vrijwilliger te worden bij Humanitas Detentie? Wij zijn altijd op zoek naar mensen die het fijn vinden om belangeloos iets voor een ander willen betekenen. Je kan vrijwilliger worden op de door jouw gekozen activiteit in overleg met de coördinator van Detentie. Je bent voornamelijk werkzaam in de PI Vught op de diverse activiteiten.

Wat bieden we jou:

Als vrijwilliger krijg je een training van 3 dagen, waarin thema's als communicatie, grenzen stellen, waarden en normen, en ervaringsverhalen centraal staan. Ook wordt er een bezoek gebracht aan een Penitentiaire Inrichting (PI). Na afronding van deze training ontvang je een certificaat. Wanneer je start als maatje kun je rekenen op steun en coaching op maat van de coördinator. Regelmatig worden er (thema)bijeenkomsten georganiseerd waarin je ervaringen met andere vrijwilligers kan delen.

Heb je interesse? Stuur dan een mail met je gegevens naar detentie@humanitas.nl