Bossche Coalitie Erbij bundelt krachten in strijd tegen eenzaamheid

In Nederland heeft één op de drie mensen te maken met eenzaamheid. In 's-Hertogenbosch is dit niet anders. Coalitie Erbij selecteerde 's-Hertogenbosch eerder al als zogenoemde 'koploperplaats'. Dat betekent dat er in 's-Hertogenbosch op lokaal niveau samengewerkt gaat worden aan het thema eenzaamheid. Humanitas 's-Hertogenbosch en Welzijn Divers organiseren daarom op donderdag 25 juni 2015 als kartrekkers van de Bossche Coalitie Erbij een startconferentie om de krachten van de verschillende organisaties die actief zijn of willen worden op het gebied van eenzaamheid te bundelen. Dat doen Humanitas en Welzijn Divers in samenwerking met de gemeente 's-Hertogenbosch. Kernpartners zijn: Sensoor, De Zonnebloem en Resto van Harte. Paul Kagie, wethouder Zorg, Welzijn en Organisatievernieuwing in 's-Hertogenbosch, trapt tijdens de startconferentie een speciale zomercampagne tegen eenzaamheid af.

In de gemeente 's-Hertogenbosch zijn al veel goede initiatieven voor de aanpak van eenzaamheid. Maar wat nog ontbreekt is een lokale aanpak waarbij verschillende organisaties elkaar opzoeken, informatie en ervaringen uitwisselen en gezamenlijk met elkaar actie ondernemen. De startconferentie staat daarom in het teken van informeren, verbinden en kennis delen. Eén van de gastsprekers is Anja Machielse, universitair hoofddocent aan de Universiteit voor Humanistiek en gespecialiseerd in onderzoek naar kwetsbare ouderen. Tijdens de startconferentie deelt Machielse haar kennis en inzichten op het gebied van eenzaamheid en sociaal isolement. Daarnaast vertelt zij uitgebreid over oplossingen van andere gemeenten in de strijd tegen eenzaamheid. Verder wordt er tijdens de startconferentie een prikkelende workshop gegeven door Dennis Lohuis alias de 'Sandwichman' en geeft kunstenares Mo van Hal haar kijk op het thema eenzaamheid. Binnenkort verschijnt haar boek 'Kluister – twee eenzame levens' over Rosmalense kluizenaars.

Wie nodig jij uit deze zomer?

Wethouder Paul Kagie introduceert tijdens de startconferentie officieel de campagne 'Wie nodig jij uit deze zomer?' van Coalitie Erbij in 's-Hertogenbosch. Met deze campagne wil Coalitie Erbij aandacht vragen voor 'zomereenzaamheid'. Juist de zomer is voor veel mensen een eenzame periode. Het lijkt alsof heel Nederland op vakantie is en de meeste verenigingen en andere activiteiten hebben een zomerstop. Coalitie Erbij roept daarom iedereen op een kaartje te sturen naar iemand voor wie de zomer een eenzame periode is en samen iets te ondernemen. De campagne werd eerder deze maand al landelijk gelanceerd in Rotterdam. Paul Kagie stuurt tijdens de startconferentie het eerste kaartje in 's-Hertogenbosch.

Sterk lokaal netwerk

Voor de startconferentie zijn talloze organisaties, bedrijven en verenigingen uit 's-Hertogenbosch uitgenodigd. Het gaat om organisaties uit de sector zorg en welzijn, maar bijvoorbeeld ook om sportclubs, culturele instellingen, woningcorporaties en onderwijsinstellingen. Aan het eind van de startconferentie worden zij uitgenodigd zich aan te sluiten bij het lokale netwerk van de Bossche Coalitie Erbij. Dit netwerk is bedoeld om elkaar te versterken in de strijd tegen eenzaamheid. Later dit jaar organiseert de Bossche Coalitie Erbij een vervolgbijeenkomst om verder invulling te geven aan de afspraken die gemaakt worden tijdens de startconferentie.

Aanmelden?

De startconferentie wordt georganiseerd bij Maaspoort Sports & Events van 13.30 tot 17.00 uur op donderdag 25 juni 2015. Aanmelden kan via ce.denbosch@humanitas.nl onder vermelding van naam, functie, organisatie, e-mailadres en telefoonnummer. Per organisatie kunnen maximaal twee deelnemers komen. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Terug naar het nieuwsoverzicht