Certificering nieuwe vrijwilligers Humanitas doorstart

Op woensdag 16 april 2014 reikten de coördinatoren van Humanitas doorstart certificaten uit aan alle nieuwe vrijwilligers. In totaal hebben negen nieuwe vrijwilligers van Humanitas doorstart de afgelopen maanden deelgenomen aan de voorbereidende training. Zij hebben deze met succes afgerond en kunnen nu worden ingezet ter ondersteuning van gezinnen met kinderen in de leeftijd van 7 tot 15 jaar. Petra Lamers, coördinator van de vrijwilligers van Humanitas doorstart: “De vrijwilligers hebben stuk voor stuk veel zin om aan de slag te gaan. Uiteraard vinden sommigen het nog wel een beetje spannend bij welk gezin ze terecht komen, maar mijn ervaring is dat dat altijd goed komt!”.

Gezinnen met kinderen in de leeftijd van 7 tot 15 jaar die het tijdelijk even niet redden, kunnen een beroep doen op de vrijwilligers van Humanitas doorstart. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. Alle vrijwilligers hebben opvoedingservaring. Zij zijn een luisterend oor, een vraagbaak en vertrouwenspersoon voor de gezinnen. Door de opvoedingsondersteuning die zij bieden gaat de druk van de ketel. En ontstaat in het gezin ruimte om zelf aan oplossingen te werken. Zo krijgen ouders op eigen kracht hun gezinsleven weer op de rit.

Intensieve training

Alle vrijwilligers van Humanitas doorstart hebben een intensieve voorbereidende training achter de rug. Gedurende zes dagdelen hebben zij meer geleerd over thema’s waar zij als vrijwilliger mee te maken kunnen krijgen. Wat is precies je rol als vrijwilliger? Hoe geef je duidelijk je grenzen aan? Met welke dilemma’s kun je te maken krijgen? En zijn er eigenlijk verschillen tussen culturen wat betreft opvoeding? Uiteraard is er tijdens de training ook aandacht voor de kernwaarden van Humanitas en hoe deze zich vertalen naar de praktijk.

Zekerder als vrijwilliger

De nieuwe vrijwilligers zijn enthousiast over de training. Eén van de vrijwilligers vertelt: “Ik heb veel geleerd tijdens de training. Er was aandacht voor de theorie, maar misschien nog wel belangrijker: we hebben ook heel veel praktische oefeningen gedaan. Waar ik ook veel aan heb gehad is het ervaringsverhaal van een vrijwilliger die al langere tijd voor doorstart werkt. Samen met de moeder die zij momenteel begeleidt was zij naar onze training gekomen om te vertellen over haar ervaring als vrijwilliger. Erg leerzaam! Ik voel me nu een stuk zekerder in mijn rol als vrijwilliger.”

Nieuwe vrijwilligers doorstart ontvangen certificaat

Terug naar het nieuwsoverzicht