“Ik heb er vertrouwen in dat Go4it! bij Humanitas in goede handen is.”

Nu Go4it! Jongerencoaching in 's-Hertogenbosch onderdeel wordt van Humanitas, neemt Letty van Gerwen binnenkort afscheid van het programma dat zij bijna vijf jaar geleden oprichtte. Go4it! koppelt jongeren tussen de 11 en 23 jaar aan een coach. Samen werken ze aan persoonlijke doelen van de jongeren. Letty blikt terug op de afgelopen vijf jaar: "Ik vond het fantastisch dat ik iets kon betekenen voor de coaches, waardoor zij weer iets konden betekenen voor de jongeren."

Het programma Go4it! was in Eindhoven al enkele jaren een succes toen Letty het begin 2011 naar 's-Hertogenbosch bracht. Letty kende het programma door en door. Haar broer had Go4it! in Eindhoven mede opgericht en zelf was ze daar als vrijwilliger ook coach geweest. Letty: "Ik wilde graag coach blijven, maar dan wat dichter bij huis. Daarom ging ik op zoek naar een vergelijkbaar programma in 's-Hertogenbosch. Al snel ontdekte ik dat er hier nog helemaal geen programma was voor jongeren die een extra steuntje in de rug nodig hebben. Ik heb toen contact gelegd met welzijnsorganisatie Divers en het samenwerkingsverband van middelbare scholen. Daar reageerden ze enthousiast. Dat was het moment waarop ik dacht: ik moet Go4it! naar 's-Hertogenbosch brengen."

Beginperiode

Letty vertelt uitgebreid over de beginperiode van Go4it! in 's-Hertogenbosch: "Ik ben gewoon begonnen. Ik deed een oproep via mijn eigen netwerk en had al snel meerdere coaches gevonden die aan de slag wilden. Go4it! heeft geen kantoor, dus alle sollicitatiegesprekken deed ik gewoon thuis. Ook deelnemers meldden zichzelf vrijwel meteen aan. Voor financiële middelen zocht ik het bedrijfsleven op. Gelukkig was het bedrijfsleven bereid om te sponsoren. Zo stelde Enexis bijvoorbeeld een trainingsruimte beschikbaar voor de allereerste training voor de coaches. Later heb ik ook veel leuke uitjes voor de coaches en de deelnemers weten te regelen, zoals een tocht over de Binnendieze, een rondleiding bij de brandweer of gratis kaartjes voor wedstrijden van FC Den Bosch. Ik dacht toen nog, als ik het een jaar doe, dan staat het wel en dan draag ik het over."

Letty van Gerwen

De kracht van het kleine

Go4it! groeide snel. Na drie jaar had het programma bijna 80 coaches. Ruim 100 jongeren waren toen al met een coach van start gegaan. Letty: "Ik maakte het verschil door snel te handelen. Na een aanmelding, had ik binnen een week het intakegesprek met de jongere." De snelle groei van Go4it! bracht ook uitdagingen met zich mee. In het eerste jaar bezocht nog 80 procent van de coaches de intervisiebijeenkomsten, maar in het tweede jaar werd dat minder. Letty: "Ik heb mezelf toen regelmatig afgevraagd: hoe kunnen we de kracht van het kleine vasthouden in het grote? Uiteindelijk heb ik er voor gekozen te gaan werken met kleinere groepen. Het is belangrijk voor coaches dat zij hun ervaringen met elkaar kunnen delen in de vertrouwelijke sfeer van een kleine groep. Elke groep kreeg een vaste vrijwillige coachbegeleider. En om elkaar toch regelmatig te ontmoeten, organiseerde ik trainingen en themabijeenkomsten voor alle coaches."

Trots

Inmiddels is het bijna vijf jaar geleden dat Letty de eerste stappen zette om Go4it! in 's-Hertogenbosch op te richten. Letty kijkt met trots terug op de afgelopen periode: "Het meest trots ben ik toch wel op het feit dat we bijna 170 jongeren hebben begeleid bij het bereiken van hun persoonlijke doelen. Ik vond het een uitdaging om elke keer weer opnieuw hun vertrouwen te winnen en een geschikte coach te vinden. In het tweede jaar kreeg ik ook veel aanmeldingen van jongeren met een etiket zoals ADHD, ADD of PDD-NOS. We hadden hier toen nog helemaal geen ervaring mee. Maar eigenlijk geldt voor deze jongeren, net zoals voor iedere andere jongere, dat de belangrijkste vragen steeds zijn: wat heeft deze jongere nodig? En hebben we dat in huis? Als ik aan het einde van een coachingstraject zag dat de jongere (meer) zelfvertrouwen uitstraalde en de jongere vertelde lekkerder in zijn vel te zitten, dan wist ik weer waarom ik het deed."

Toekomst

Humanitas kwam al vrij snel in beeld toen Letty zocht naar een organisatie om Go4it! in 's-Hertogenbosch bij onder te brengen. Het leek een logische keuze, gezien het bestaande aanbod van Humanitas voor jongeren. Go4it! sluit goed aan op dit aanbod. Letty: "Go4it! werkt met coaches. Humanitas koppelde jongeren tot nu toe uitsluitend aan maatjes. Dat is echt anders. Een maatje werkt, in tegenstelling tot een coach, niet met vooraf gestelde doelen. Soms heeft een jongere genoeg aan een maatje, maar soms is een coach beter. Overigens hoef je als doorverwijzer nu niet meer te denken: voor welk programma is deze jongere geschikt? Elke jongere die een maatje of coach nodig heeft, kan terecht bij Humanitas. Na aanmelding kijkt Humanitas binnen welk programma de jongere het beste past."

Loslaten

Letty werkt nu al bijna twee jaar toe naar het moment dat ze Go4it! gaat loslaten: "Aan de ene kant is het natuurlijk fijn dat ik het nu kan loslaten, maar aan de andere kant is het wel nog steeds mijn kindje". Wat Letty het meest gaat missen? Daar hoeft ze niet lang over na te denken: het contact met de coaches. "Het is zo leuk om met een club gelijkgestemden resultaten te boeken. Ik had natuurlijk ook veel contact met de coaches. Regelmatig sprak ik hen 's avonds nog even via Whatsapp. Ik vond het fantastisch dat ik iets kon betekenen voor hen, waardoor zij weer iets konden betekenen voor de jongeren." Op de vraag of Letty nu zelf coach wordt, antwoordt ze lachend: "Nee, dat denk ik niet. Maar natuurlijk blijf ik Go4it! de komende jaren wel volgen! Al heb ik er absoluut vertrouwen in dat Go4it! bij Humanitas in goede handen is."


De overstap van Go4it! naar Humanitas in 's-Hertogenbosch wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds en de gemeente 's-Hertogenbosch. Meer lezen over de overstap? Lees dan het volledige nieuwsartikel. Go4it! is ook actief in Eindhoven en Best/Oirschot. Daar blijft Go4it! Jongerencoaching als zelfstandige stichting bestaan.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht