Internationale erkenning voor Home-Start

Het programma Home-Start dat onder andere door Humanitas ’s-Hertogenbosch wordt aangeboden, is in april 2014 erkend als ‘Best Practice’ door het Europees platform voor Investeren in Kinderen, een initiatief van de Europese Unie. Een internationaal samengesteld team van experts beoordeelde Home-Start op de criteria effectiviteit, overdraagbaarheid en impact. Het team kende Home-Start de hoogst mogelijke beoordeling toe: ‘Best Practice’. Dit is een prachtige beloning voor de inzet van alle ouders, vrijwilligers en coördinatoren.

Home-Start richt zich op ouders van jonge kinderen. Een vrijwilliger van Home-Start komt eens per week een dagdeel in een gezin om naar het verhaal van ouders te luisteren en hen (praktische) steun te bieden. Home-Start helpt ouders hun eigen kracht te (her)vinden. Humanitas ’s-Hertogenbosch biedt Home-Start aan in ’s-Hertogenbosch en omliggende gemeenten als Vught, Haaren, Schijndel en Sint-Michielsgestel.

Door de ondersteuning probeert Home-Start:

  • te voorkomen dat alledaagse problemen uitgroeien tot ernstige en langdurige problemen;
  • het zelfvertrouwen van ouders te vergroten;
  • de sociale relaties van ouders te versterken;
  • gezinnen aan te moedigen om gebruik te maken van beschikbare diensten, voorzieningen en regelingen.

Home-Start: 20 jaar in Nederland

De internationale erkenning valt precies binnen het jubileumjaar: Home-Start werkt nu 20 jaar in Nederland. Wereldwijd wordt Home-Start in 22 landen uitgevoerd. In Nederland wordt de meerwaarde van Home-Start door steeds meer gemeenten gezien: al in 130 gemeenten kunnen ouders gratis gebruikmaken van Home-Start. Gemeenten hebben immers eigen kracht, vrijwillige inzet en participatie hoog in het vaandel staan.

Home-Start: effectief thuis in gezinnen

De positieve beoordeling van het Europees platform is voor een groot deel gebaseerd op het langlopende onderzoeksprogramma van de Universiteit van Amsterdam. In deze onderzoeken zijn positieve resultaten voor moeders aangetoond. Hun gevoel van welzijn stijgt en hun manier van opvoeden wordt positiever. In een lange termijn studie is recent aangetoond dat de kinderen uit de Home-Start groep minder probleemgedrag vertonen. Bovendien hadden hun moeders de positieve effecten van Home-Start weten vast te houden.

Terug naar het nieuwsoverzicht