Vrijwilligers Succesvol Terugkeren starten

Een vuilniszak met je persoonlijke bezittingen. Dat is alles wat je hebt. En daar sta je dan. Weer op vrije voeten. Dinsdag heb je pas een afspraak bij het UWV. Dat duurt nog vijf hele dagen. Zoek je je oude vrienden weer op? Of overbrug je die vijf dagen op een andere manier? Met dit dilemma werden veel gedetineerden in het verleden geconfronteerd. Nu niet meer. Op donderdag 13 maart 2014 opende in de PI Vught een Re-IntegratieCentrum. Gedetineerden kunnen zich hier voorbereiden op hun terugkeer in de samenleving. Vrijwilligers van de nieuwe Humanitas-activiteit Succesvol Terugkeren ondersteunen hen daarbij.

Jaarlijks keren ruim 30.000 gedetineerden terug in de maatschappij. Vaak staan zij met lege handen. Zij hebben geen zorgverzekering. Geen vast adres. Geen inkomen. Dat verhoogt de kans op recidive enorm. Om te voorkomen dat gedetineerden opnieuw de fout in gaan, zijn er in diverse PI’s in Nederland Re-IntregratieCentra ingericht. Nu ook in de PI Vught. Het RIC in de PI Vught bevindt zich midden op het terrein, tussen de werkplaatsen. Een strategische locatie; veel gedetineerden komen hier dagelijks langs. Hun nieuwsgierigheid zal hen naar het RIC trekken.

PI Vught

Even rustig googelen is er niet bij

In het RIC kunnen gedetineerden terecht met al hun regelzaken. Ze kunnen er een DigiD aanvragen, een zorgverzekering regelen of zich inschrijven bij een woningbouwvereniging. In principe zijn alle gedetineerden welkom, of ze nu lang of kort vast zitten. Alleen gedetineerden uit het penitentiair psychiatrisch centrum mogen het RIC niet bezoeken. Dit ter bescherming van de vrijwilligers die de gedetineerden helpen. Het is niet verplicht het RIC te bezoeken. Maar gedetineerden worden ook niet beloond voor een bezoekje. Wie denkt even rustig te kunnen googelen in het RIC, komt bedrogen uit. Via de computers in het RIC hebben de gedetineerden alleen toegang tot websites die zij nodig hebben om hun zaken te regelen. Maar vergis je niet, dat zijn er nog zo’n 2.500!

De kracht van het RIC

Vrijwilligers van Humanitas en Exodus ondersteunen de gedetineerden die het RIC in de PI Vught bezoeken. Nu het RIC geopend is, kunnen acht vrijwilligers van de nieuwe activiteit Humanitas Succesvol Terugkeren starten. Zij zijn uitgebreid gescreend, waarbij onder andere naar hun motivatie is gekeken. Ook hebben zij een driedaagse training gevolgd. Tijdens deze training hebben zij meer geleerd over de gevangenis zelf, veiligheid en het werken met gedetineerden. Uiteraard staan de vrijwilligers er niet alleen voor. Er zijn altijd medewerkers van de PI aanwezig in het RIC. Maar de kracht van het RIC, dat zijn toch echt de vrijwilligers. De PI wil met hen een stukje samenleving naar binnen halen.

Kennismaken met de wereld buiten de poort

Het RIC is 51 weken per jaar geopend; op maandag, dinsdag en donderdag. Op de dagen dat het RIC gesloten is, kunnen organisaties van buiten presentaties en voorlichting geven in het RIC. Denk bijvoorbeeld aan welzijnsorganisaties, gemeenten, het UWV, schuldhulpverleners en woningbouwverenigingen. Dat biedt volop kansen. Natuurlijk voor deze organisaties. Maar ook voor de gedetineerden. Zo kunnen zij laagdrempelig kennismaken met organisaties buiten de poort. Uiteindelijk moet dit leiden tot een betere overgang wanneer de gedetineerde de gevangenis weer verlaat. Want nog altijd geldt: een goede voorbereiding is het halve werk!

Terug naar het nieuwsoverzicht