Humanitas Home-Start

‘We zaten in een periode, waarin de problemen elkaar in een sneltreinvaart opvolgden. Ik zat er goed doorheen toen Home-Start kwam helpen. Eindelijk was er structuur.’

Home-Start

En steuntje in de rug nodig?
Als gezin maak je wel eens een periode door waarin het niet zo goed gaat: ziekte, moeilijkheden met de kinderen, weinig contact met vrienden of familie, problemen op je werk, gebrek aan geld of spanningen met je partner. Meestal kun je zulke problemen zelf oplossen. Maar soms is het een opluchting als iemand tijd heeft om te luisteren of een handje helpt bij het goed regelen van praktische zaken. Een vrijwilliger van Humanitas kan dan een steuntje in de rug bieden.

Wat is Home-Start?
Home-Start biedt ondersteuning, praktische hulp en vriendschap aan ouders met tenminste één kind tot 7 jaar. Er kunnen natuurlijk ook oudere kinderen in jouw gezin zijn. Als ouder geef je zelf aan wat jouw behoefte is. Jouw vraag staat centraal. De vrijwilligers van Home-Start zijn zelf ouder en hebben een voorbereidingstraining gevolgd om te kunnen werken volgens de Home-Start methode. De vrijwilligers worden begeleid en ondersteund door een coördinator. Home-Start wordt in Nederland in veel gemeenten aangeboden. Dardoor zijn er steeds meer gezinnen die steun krijgen van Home-Start. Uit onderzoek en ervaring is gebleken dat ouders heel tevreden zijn over de steun van vrijwilligers. Ouders voelen zich prettiger en gaan positiever met hun kinderen om.

Hoe werkt het?
Je kunt jezelf aanmelden bij de Home-Start coördinator in jouw gemeente. Na aanmelding bespreek je met de coördinator hoe Home-Start je kan helpen. De ondersteuning wordt afgestemd op wat voor jou – of jouw gezin – nodig is. Daarna wordt de vrijwilliger aan je voorgesteld. Als het klikt, komt de vrijwilliger elke week bij je thuis. In het begin leer je elkaar kennen en raak je vertrouwd met elkaar. Samen bespreek je op welke wijze je steun wilt of een helpende hand bij praktische zaken. De duur van de ondersteuning is afhankelijk van jouw vraag.

Wanneer?
In 2017 zijn we op zoek naar vrijwilligers, die ook moeten worden opgeleid. Vanaf 2018 zijn we klaar om ondersteuning te geven.

Voor wie?
Voor gezinnen met in elk geval één kind van 6 jaar of jonger die woonachtig zijn in Smallingerland of Opsterland.