Smallingerland - Opsterland

Humanitas Maatjes

Onder de mensen komen, is veel gemakkelijker en leuker met Humanitas Maatjes. Juist als psychische of psychiatrische problemen je onzeker maken in de omgang met anderen, helpt Humanitas Maatjes jou dat te doorbreken.

Met een van onze vrijwilligers – jouw maatje – ga je eropuit. Gewoon lekker ontspannen. Wandelen of winkelen, bijvoorbeeld. En natuurlijk kun je praten over wat jou bezighoudt. Misschien voel je je soms eenzaam. Jouw maatje luistert, geeft je aandacht, vriendschap en steun. Alles is erop gericht om je het plezier en zelfvertrouwen (terug) te geven dat je nodig hebt om je eigen contacten op te bouwen. Deelnemer en maatje ondernemen samen activiteiten die gericht zijn op het doorbreken van het isolement, het uitbreiden van het sociale netwerk en weer actief deelnemen aan de samenleving.

 Wil je graag een maatje om samen mee op stap te gaan? Maar lukt het niet om contacten te leggen, of weet je niet goed hoe? Humanitas zoekt een vrijwilliger voor je om samen gezellige dingen te doen en te genieten van alledaagse dingen. Onder de mensen komen, is gemakkelijker met z’n tweeën. De vrijwilliger kan je ook helpen bij het zoeken naar andere contacten.

Wat houdt het in?

Een maatje is iemand met wie je één keer per week, of één keer in de twee weken iets leuks gaat doen. Samen spreken jullie af wat en wanneer. Een goed gesprek, wandelen, fietsen, tuinieren, hardlopen, een bezoek aan een museum of een gezellig kopje koffie op een terrasje; het kan van alles zijn. Ongeveer een jaar lang stelt je maatje alles in het werk om jou het plezier en zelfvertrouwen te geven dat je nodig hebt. Zo kun je straks zelf nieuwe contacten leggen en oude onderhouden.

Ik geef me op, en dan?

Als je je rechtstreeks aanmeldt, neemt een coördinator contact met je op. Er volgt een gesprek waarin jullie kennismaken en waarin je vertelt waarbij we jou kunnen helpen. Je kunt er altijd nog over nadenken, of er vanaf zien. Dan ontmoet je jouw maatje. Is er geen klik, dan regelen we een andere vrijwilliger. Na twee maanden vraagt de coördinator aan beiden of de klik er nog steeds is.

Meer weten?

Kijk dan op www.humanitas.nl/afdeling/smallingerland--opsterland