Opvoedprogramma Home-Start opnieuw erkend door NJi

Het Nederlands Jeugdinstituut heeft Home-Start erkend als effectief programma voor opvoedondersteuning aan ouders met kinderen tot en met zes jaar. De preventieve aanpak van Home-Start staat nu in de databank Effectieve Jeugdinterventies en is voorzien van de op een na hoogste beoordelingsgraad: effectief volgens goede aanwijzingen. Als lokale afdelingen voelen Home-Start Noordoost- en Zuidoost Friesland zich hierdoor extra gemotiveerd in het geven van steun aan ouders bij de opvoeding van hun kinderen.

De databank biedt informatie aan gemeenten en organisaties in de zorg voor jeugd die een goed programma zoeken voor vragen en problemen die spelen bij jeugd en gezinnen.

Home-Start heeft met deze erkenning opnieuw bevestiging gekregen voor de werkwijze met getrainde vrijwilligers die ouders wekelijks ondersteunen bij hun alledaagse opvoedvragen. Met een vrijwilliger is het netwerk van ouders tijdelijk uitgebreid. De vrijwilliger stimuleert het leggen en versterken van contacten met anderen en leert ouders gebruik te maken van voorzieningen in de buurt.

Erkenning NJI en EPIC
De afgegeven erkenning is in principe vijf jaar geldig. De ontwikkeling van het opvoedprogramma gaat door. Na de zomer start Home-Start, samen met de Universiteit van Amsterdam, nieuw onderzoek naar de effectiviteit van het programma voor een bredere doelgroep ouders met kinderen tot en met 17 jaar. In de praktijk blijkt dat Home-Start ook als positief en werkzaam ervaren wordt door gezinnen met oudere kinderen.

Naast de erkenning door het NJI kreeg Home-Start in 2014 internationale erkenning als best practice programma door het European Platform for Investing in Children (EPIC), een initiatief van de Europese Unie. Hun beoordeling luidde dat het Home-Start programma goed overdraagbaar, toepasbaar en effectief op lange termijn is.

25 jaar vrijwilligerswerk van Home-Start
Vrijwilligers van Home-Start geven ouders een steuntje in de rug bij alledaagse vragen over het opvoeden van hun opgroeiende kinderen. Al vijfentwintig jaar. Het programma Home-Start wordt wereldwijd in meer dan twintig landen toegepast. Home-Start Nederland is actief in meer dan 150 Nederlandse gemeentes. In de afgelopen 25 jaar heeft Home-Start in Nederland 40.000 ouders met meer dan 85.000 kinderen ondersteund.
Home-Start vormt een belangrijke schakel in de participatiesamenleving, omdat blijkt dat ouders hun gezin weer op de rit krijgen, de alledaagse opvoedvragen weer aan kunnen en voorkomen wordt dat kleine vragen grote problemen worden. Meer weten? / www.home-start.nl
Bel of mail met de projectcoƶrdinator.

Voor Zuidoost: 06 51386583/ M.Verloop@humanitas.nl.
Voor Noordoost 0635113852/E.Spaanstra@humanitas.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht