Humanitas 70 jaar!

Geschiedenis van Humanitas nu digitaal!

In grote lijnen wordt op de website het volgende verhaal verteld:

Allereerst zijn er de na-oorlogse jaren. In die jaren was het – mede door de vijf jaar Duitse bezetting – armoe troef onder grote groepen van de bevolking. Om hulp te krijgen konden christelijke mensen een beroep doen op de kerk. Die mogelijkheid was er niet voor buiten-kerkelijken. Om hen te helpen is Humanitas dan ook in eerste instantie opgericht. De hulp ging naar een brede groep mensen: ouden van dagen met nauwelijks pensioen, ouders die slecht in staat waren hun kinderen op te voeden en teruggekeerde niet-kerkelijke soldaten uit Nederlands-Indië. Eén van de groepen, die hulp kreeg, betrof kinderen van NSB-ers. Zij werden door een groot deel van de bevolking met de nek aangekeken. Zo niet door Humanitas dat zich hun lot aantrok en 350 van hen opving in de Hilversumse villa Heideheuvel.

Vanaf de jaren ’60 namen de activiteiten van Humanitas een hoge vlucht. Er kwam van overheidswege steeds meer geld voor het welzijnswerk beschikbaar en daarmee konden allerlei maatschappelijke groeperingen in nood nog beter worden geholpen. Humanitas ging daarbij ook met zijn tijd mee. Voor de toestroom van nieuwe Nederlanders ontwikkelde Humanitas bijvoorbeeld tal van contactgroepen en taalprogramma’s om hen zo te helpen gemakkelijker te integreren.

Sinds de jaren ’80 bezuinigde de overheid steeds meer op welzijnsactiviteiten. Humanitas moest daarom op zoek naar andere financieringsmogelijkheden. Dat deed de organisatie bijvoorbeeld door tussen 1984 en 1986 in zee te gaan met VARA’s Sterrenshow. Door loten te kopen konden kijkers prijzen winnen, maar het grootste gedeelte van de opbrengst ging naar Humanitas.

De website over de geschiedenis van Humanitas is heel toegankelijk. De verschillende verhaaltjes zijn kort en gaan steeds gepaard met verduidelijkende foto’s.

Door hier te klikken gaat u naar de website van de geschiedenis van Humanitas.

Terug naar het nieuwsoverzicht