Steun bij Rouw en Verlies

Zoek jij steun bij verwerken van moeilijke gebeurtenissen in jouw leven? Met vrijwilligers van Steun bij Rouw en Verlies kom je verder.

Steun bij Rouw

Wanneer iemand een dierbare verloren heeft, is er in het begin nog veel aandacht van de omgeving en leeft iedereen mee. Maar na verloop van tijd ebt die aandacht vaak weg en kan je het gevoel krijgen, dat je er alleen voor staat en dat niemand begrijpt wat je voelt en wat je mist. In zo'n periode kan steun van anderen net datgene zijn wat je nodig hebt om de draad van het leven weer op te pakken.

Steun bij Verlies

Als je werkloos raakt, een ziekte krijgt of een scheiding moet doormaken, staat je leven volledig op z’n kop. Bij deze en andere ingrijpende gebeurtenissen kost het tijd en energie om er weer bovenop te komen. Je moet de veranderingen een plek geven en omgaan met het verlies. Hoe ga je om met het verlies van je vaste inkomen, je gezondheid of je huwelijk? Hoe vind je een nieuwe balans in het leven, als je het gevoel van veiligheid en zekerheid bent kwijtgeraakt? 

Vrijwilligers van Humanitas willen je hierbij helpen

Een vrijwilliger, vaak een lotgenoot, reikt je graag de hand en zoekt je thuis op. Herkenning, erkenning en steun bieden troost. Je krijgt een vaste gesprekspartner die regelmatig bij je thuis komt. Niet als therapeut maar voor gesprekken van Mens tot Mens. De vrijwilligers hebben tijd en weten hoe belangrijk het is om steeds maar weer je verhaal te mogen vertellen. Uiteraard wordt er vertrouwelijk omgegaan met alles wat je vertelt.
Humanitas hoopt hiermee te voorkomen dat mensen in de put raken en in het professionele hulpverleningscircuit terecht komt. 

Voor wie zijn deze huisbezoeken bedoeld?

Iedereen die te maken heeft met rouw en verlies, van jong tot oud, man of vrouw, kan ongeveer een jaar lang rekenen op steun van de getrainde vrijwilligers van Humanitas. Heb je onlangs of langer geleden een intense en verdrietige levenservaring gehad? En heb je moeite ermee om te gaan? Dan zijn de huisbezoeken van Humanitas wellicht heel waardevol. We helpen mensen in uiteenlopende situaties waarin ze iets cruciaals hebben verloren. Thema’s die aan de orde kunnen komen:

  • het opnieuw oppakken van je leven;
  • gevoelens van boosheid, ongeloof en verdriet;
  • de gevolgen van het verlies;
  • het doorlopen van een rouwproces;
  • herinneringen aan zaken uit het verleden;
  • reacties van je omgeving op het verlies. 

Wie komt er bij mij op huisbezoek?

De vrijwilligers van Humanitas zijn mensen met een ruime levenservaring die goed kunnen luisteren en weten hoe ze je kunnen ondersteunen. Ze zijn onafhankelijk en er zijn geen kosten verbonden aan het huisbezoek. 

Wat zijn de kosten?

De bezoeken van de vrijwilliger zijn kosteloos.

Hoe kan ik mij aanmelden?

Je kunt je aanmelden door contact op te nemen met de coördinator. Die kun je ook benaderen als je vragen hebt.