Lotgenotengroep Rouw Jong Volwassenen

Na verlies van een vader, moeder, broer of zus

Wegens een lange wachtlijst is het op dit moment helaas niet mogelijk om je voor de lotgenotengroepen aan te melden.

Wanneer je je vader of je moeder, je broer of zus verliest, valt één van de ankers van je bestaan weg. De meeste vrienden uit je omgeving kennen deze ervaring niet, wat je een gevoel van eenzaamheid kan geven. In deze groep ontmoet je leeftijdsgenoten die jouw verhaal en gevoelens (h)erkennen. Doordat iedereen in de groep iets vergelijkbaars heeft meegemaakt, is er vanaf het begin veel (h)erkenning en begrip. Door het delen van verhalen, ervaringen en gevoelens, ontvang je niet alleen steun, maar geef je het ook.

Wat kan je verwachten?
Tijdens de bijeenkomsten wordt in verschillende werkvormen het thema verlies bespreekbaar gemaakt. Met creatieve methoden, schrijfopdrachten en spelvormen. Onderwerpen die in de groep aan bod komen zijn onder andere: Wat is er gebeurd?, wat is rouw? (ontdek welke gevoelens en gedrag bij rouw kunnen voorkomen), wat betekent het verlies voor jouw plek en rol in het gezin?, reacties vanuit de omgeving, hoe zorg je goed voor jezelf en wat heb je nodig bij het verder gaan? (op zoek naar je eigen krachtbronnen), en vanzelfsprekend gesprekspunten die de deelnemers zelf inbrengen. Er is veel ruimte om ervaringen, gevoelens en gedachten met elkaar te delen, waarbij we kijken naar het verleden, het heden en de toekomst.

Voorafgaand aan de start van de groep word je door Paula Witte en Mariëlle Pollmann (de begeleiders van de groep) uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunnen we je meer informatie geven over de groep en kijken of het past bij je verwachtingen. Ook bespreken we samen of meedoen op dit moment passend is voor je.

Je kunt je aanmelden als je:

  • Tussen de 18 en 35 jaar oud bent,
  • en een ouder, broer of zus bent verloren.  

Praktische informatie

  • Er zijn acht bijeenkomsten en een terugkombijeenkomst. De bijeenkomsten worden gehouden op de maandagavond van 19.00 – 21.00 uur.
  • We verwachten dat je alle bijeenkomsten aanwezig kunt zijn,
  • De groep bestaat uit minimaal zes en maximaal acht deelnemers.
  • De groep wordt begeleid door Mariëlle Pollmann en Paula Witte.
  • We vragen een eigen bijdrage van € 50,-. Kun je dit niet betalen? Dan zoeken we samen een oplossing.
  • De groep komt samen bij Humanitas Utrecht, Christiaan Krammlaan 2, 3571 AX Utrecht.

Aanmelden
Op dit moment is het helaas niet mogelijk om een lotgenotengroep te organiseren. Zodra dit weer tot de mogelijkheden behoort kun je informatie hierover vinden op de website. Je kunt je wel aanmelden voor individuele gesprekken van Steun bij Rouw. Kijk ook op Stichting Tröst - ontmoetingsplek voor mensen die met verlies door de dood te maken heeft.

Heel fijn om deel te nemen aan deze groep. Mijn doel was om anderen te leren kennen met dezelfde soort verhalen, en dat is zeker gelukt. Goed sfeer, fijne begeleiding, goede en vertrouwde omgeving.

Ervaring van een oud-deelnemer van de groep.