Steun bij Rouw

Wanneer een dierbare overlijdt verandert je leven. Je moet leren omgaan met een nieuwe situatie waar het gemis overal voelbaar zal zijn. Soms is het fijn om met iemand te praten, buiten je eigen kring, over wat je ervaart en meemaakt in je rouw. Om te praten over je verdriet, gemis en alle veranderingen waar je nu voor staat. Een vrijwilliger van Steun bij Rouw kan je deze steun bieden bij het verdergaan na het overlijden van je dierbare.

De vrijwilliger steunt je door er voor je te zijn, naar je te luisteren en samen met je te zoeken naar wegen die het beste bij jou passen om met het verlies om te gaan. De vrijwilliger is zich er van bewust dat de verhalen die gedeeld worden vertrouwelijk van aard zijn.

Je kunt je aanmelden voor individuele gesprekken als je:

  • Een dierbare om en nabij 3 maanden of langer geleden verloren bent (een dierbare kan een ouder, broer, zus, partner, goede vriend of vriendin zijn),
  • support wil van een vrijwilliger die je ondersteunt bij je rouwproces,
  • ongeveer  anderhalf jaar lang (maar het mag ook enkele weken zijn) elke week of om de week met een vrijwilliger thuis wilt afspreken. Je bepaalt samen hoe vaak en hoe lang jullie elkaar zien,
  • 18 jaar of ouder bent.

Rouw in corona tijd
In de afgelopen maanden hebben veel mensen te maken gehad met verlies. Rouwen in deze coronatijden is in een aantal opzichten anders dan in niet-corona-tijden. Steun bij Rouw heeft aandacht voor deze bijzondere omstandigheden rond corona en rouw.

Lotgenotengroepen
Naast individuele gesprekken bieden we ook ondersteuning in verschillende lotgenotengroepen.
De kracht van een rouwgroep is dat je in het contact met lotgenoten voelt dat je er niet alleen voor staat. Doordat iedereen in de groep iets vergelijkbaars heeft meegemaakt, is er vanaf het begin veel herkenning en begrip. Door het delen van verhalen, ervaringen en gevoelens, ontvang je niet alleen steun, maar geef je het ook.

Je kunt je aanmelden voor een lotgenotengroep als je:

  • Een dierbare om en nabij 6 maanden of langer geleden bent verloren (dit kan verschillen per lotgenotengroep),
  • in een aaneensluitende periode 8 tot 10 keer bijeen wilt komen met mensen die ook een dierbare verloren hebben,
  • 18 jaar of ouder bent.

Er is een lotgenotengroep voor hen die een partner (50+) zijn verloren, een lotgenotengroep voor jong volwassenen (18 - 35) na verlies van een ouder, broer of zus en een lotgenotengroep voor nabestaanden na zelfdoding.

We vragen bij iedere lotgenotengroep een eigen bijdrage van € 50,-. Kun je dit niet betalen? Dan zoeken we samen een oplossing.

Het is mogelijk om te starten met individuele gesprekken en in tweede instantie deel te nemen aan een  lotgenotengroep.

Heb je behoefte aan steun bij rouw, of wil je graag eerst meer informatie? Voel je welkom om contact op te nemen: je kunt ons mailen op sbr.utrecht@humanitas.nl of bellen op 06 35130448.

Vrijwilliger worden?
Verlies betekent een grote omwenteling in het leven van de betrokkene. Het leven moet opnieuw ingevuld worden en dat is een ingrijpend proces. Rouwen gaat gepaard met gevoelens van o.a. verdriet, machteloosheid en eenzaamheid. Als vrijwilliger kan je van grote betekenis en steun zijn door open te staan voor het verhaal van de ander. Vind je dit waardevol en voel je je hiertoe aangesproken?

Je kunt vrijwilliger worden wanneer je minimaal 1,5 jaar lang minstens 2 uur per week (of om de week) beschikbaar bent. Het hebben van een eigen verlieservaring kan helpend zijn maar is zeker geen voorwaarde om vrijwilliger bij Steun bij Rouw te worden.

Wat kan je verwachten?
Wij bieden alle vrijwilligers een basistraining aan van vier of vijf bijeenkomsten.  In deze training reiken we je vaardigheden en kennis rond rouw aan, om zo beter toegerust te zijn om steun te geven aan onze deelnemers. Ook staan we stil bij hoe je zelf bent omgegaan of omgaat met verlies. Alvorens de training van start gaat word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. We bespreken elkaars wederzijdse verwachtingen om zo samen te kijken of het klopt voor jou om bij Humanitas Steun bij Rouw aan te sluiten.

Naast de basistraining bieden we maandelijks intervisie bijeenkomsten aan. Intervisie is een overleg met andere vrijwilligers om verslag te doen van het proces met jouw steunvrager, vragen voor te leggen en advies te vragen of te geven. De intervisie is in kleine groepen van 6 á 10 vrijwilligers. Ten slotte zijn er jaarlijkse deskundigheidsbevorderingstrainingen en thematische uitjes.

Aanmelden 
Op dit moment hebben we genoeg vrijwilligers voor Steun bij Rouw en daarom kunnen we tijdelijk geen nieuwe vrijwilligers aannemen.

Twijfel je of dit wat voor jou is of heb je andere vragen? Neem gerust contact op voor meer informatie.

Rouw na corona
29-10-2020 Rouw na corona
Toon alle nieuwsberichten