Lotgenotengroep Rouw Nabestaanden na Zelfdoding

Het verliezen van een dierbare door zelfdoding is bijzonder ingrijpend. Er kan een periode van veel zorg en angst aan vooraf gegaan zijn; het kan ook plotsklaps zijn gebeurd. Veel nabestaanden blijven achter met vragen waarop niet zomaar, of misschien wel nooit, antwoorden te geven zijn. Daarnaast kunnen gevoelens van o.a. schuld, wanhoop en machteloosheid het leven kleuren. De meeste mensen uit je omgeving kennen deze ervaring niet, wat je een gevoel van eenzaamheid kan geven. Hoe kan je verder? In de ontmoeting met andere nabestaanden ervaar je dat je niet de enige bent die worstelt met vragen en intense gevoelens. Daar een ieder een dierbare is verloren door zelfdoding, is er vanaf het begin veel (h)erkenning en begrip. Door het delen van verhalen, ervaringen en gevoelens, ontvang je niet alleen steun, maar geef je het ook.

Wat kan je verwachten?
Tijdens de bijeenkomsten gaan we met elkaar in gesprek over de gevolgen van de zelfdoding van je dierbare voor jou. Onderwerpen die in de groep aan bod komen zijn onder andere: Wat is er gebeurd?, met welke vragen ben je achtergebleven en hoe ga je daar mee om?, wat gebeurt er met je wanneer je in rouw bent?, welke gevoelens kunnen er juist bij rouw na zelfdoding voorkomen?, reacties vanuit de omgeving (en hoe daar mee om te gaan), hoe zorg je goed voor jezelf en wat heb je nodig bij het verder gaan? en vanzelfsprekend gesprekspunten die de deelnemers zelf inbrengen.

Voorafgaand aan de start van de groep word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunnen we je meer informatie geven over de groep en kijken of het past bij je verwachtingen. Ook bespreken we samen of meedoen op dit moment nu passend is voor je.

Als gevolg van de maatregelen rond het coronavirus, is het op dit moment helaas niet mogelijk om een lotgenotengroep te organiseren. Stuur ons een mailtje zodat we je op de hoogte kunnen houden wanneer een groep kan beginnen. Individuele gesprekken zijn eventueel wel mogelijk.

 

Je kunt je aanmelden als je:

  • Een dierbare bent verloren door zelfdoding. Een dierbare kan zijn je partner, kind, ouder, broer of zus,
  • 18 jaar of ouder bent.

Praktische informatie

  • De groep start eenmaal per jaar en bestaat uit maximaal vijf deelnemers.
  • Er zijn tien bijeenkomsten en één terugkombijeenkomst.
  • De groep wordt begeleid door Mariken Ploos van Amstel en Sylvia van Dort. Beiden hebben persoonlijke ervaring met verlies door zelfdoding.
  • We vragen een eigen bijdrage van € 50,-. Kun je dit niet betalen? Dan zoeken we samen een oplossing.
  • De groep komt samen bij Cultuurhuis Schoneveld, Zonnehout 36, 3991 MX Houten.

Twijfel je of dit wat voor jou is of heb je andere vragen? Neem gerust contact op voor meer informatie, ook voor de mogelijkheid voor individuele gesprekken: Sylvia van Dort, 06 - 39202030 / nnz.utrecht@gmail.com

Wanneer een lotgenotengroep is gestart, kun je niet meer aansluiten bij de groep. Wel kun je aangeven belangstelling te hebben om met een volgende groep mee te doen(wachtlijst).