Huiselijk geweld: wat is het en hoe kun je het als vrijwilliger herkennen?

Huiselijk geweld is een term waarbij je al snel denkt: dat gaat niet over mij of ik ken toch niemand die in zo’n situatie zit. Zelfs als het je overkomt, kan het zijn dat je je er niet bewust van bent. Helaas gebeurt het heel erg vaak en overal. Ellen en Jurgen, beide ervaringsdeskundigen, komen vertellen over de feiten maar juist ook de achtergrond van huiselijk geweld. Wat betekent het om thuis angst te hebben en je niet vrij te voelen? Hoe zou je het kunnen herkennen als je als vrijwilliger in een gezin komt waarbij geweld speelt? Hoe kun je iemand helpen om eruit komen? We nodigen je van harte uit om al je vragen te stellen (zeker ook de vragen die je eigenlijk niet durft te stellen!). 

In de workshop komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Wat is geweld achter de voordeur nou precies, waar gebeurt het, hoe ziet het eruit en waarom is het zo ingewikkeld om uit de situatie te komen?
  • Waar kun je het aan herkennen? 
  • Wat kun je doen?

Na afloop van de workshop:

  • Weet je wat huiselijk geweld is en je hebt een breder perspectief over de term. 
  • Herken je signalen en je weet wat je kunt doen om het te bespreken.
  • Weet je waar je hulp kunt krijgen.
  • Heb je een kijkje achter de voordeur gekregen. 

Over de trainers
De workshop wordt verzorgd door Jurgen en Ellen; beide ervaringsdeskundigen bij Moviera en bij het project Maatje achter de Voordeur. In dit project steunen vrijwillige maatjes die hun eigen ervaring met huiselijk geweld hebben verwerkt, andere gezinnen/alleenstaanden die nog aan het begin staan van hun herstelproces.

Doelgroep
Vrijwilligers, coördinatoren en bestuursleden, die meer willen weten over wat het is om in een situatie te zitten waarin je je thuis niet veilig voelt. We willen zeker ook de vrijwilligers die hun eigen ervaring hebben met geweld achter de voordeur van harte uitnodigen. Wellicht wil je die ervaring gaan inzetten om een ander te steunen.

Er is geen voorkennis voor deelname nodig.

Locatie
De Vrijwilligerscentrale Utrecht. Bemuurde Weerd OZ 3, 3514 AN Utrecht.

Aanmelden
Aanmelden voor deze workshop kan hier

Terug naar overzicht