Utrecht

Workshop 'Communiceren kun je leren'

Doelgroep
Iedereen die op een professionele manier gesprekken wil voeren.

Inhoud
We communiceren de hele dag. Alles wat je zegt, wat je niet zegt, wat je doet, wat je niet doet, is communicatie. Sterker nog, je kunt niet níet communiceren. De gesprekken die we dagelijks voeren verschillen echter van professionele gesprekken. In een professioneel gesprek heb je een doel, en staat de ander centraal. 

Ook als vrijwilliger zul je soms moeilijke gesprekken moeten voeren waar je wel wat handvatten bij kunt gebruiken. Wat kenmerkt een professioneel gesprek? Hoe kun je je gesprekken professionaliseren? En hoe ga je om met lastige situaties zoals onrealistische verwachtingen?

In deze praktische workshop gaan we actief aan de slag met de belangrijkste gesprekstechnieken.

In het eerste gedeelte van de workshop worden algemene gesprekvaardigheden besproken die de basis vormen van een professioneel gesprek. In het tweede gedeelte gaan we dieper in op verschillende gesprektechnieken die we aan de hand van rollenspellen oefenen. Om de workshop voor jou zo relevant en leerzaam mogelijk te maken, gaan we tijdens de workshop aan de slag met gesprekstechnieken die jij onder de knie wilt krijgen.

Denk bijvoorbeeld aan: - feedback geven en ontvangen; - gesprekken openen en afsluiten; - slechtnieuwsgesprekken; - hulpvraag analyseren; - het gesprek op gang houden; - omgaan met lastige situaties, zoals onrealistische verwachtingen of verzoeken; - confronteren.

Je gaat naar huis met kennis en inzichten over hoe je een professioneel gesprek voert. Je hebt geoefend met voor jou lastige situaties in communicatie en hebt deze getackeld. Na deze workshop ga je geen gesprek meer uit de weg! 

Trainer
Frederike Lijffijt is sociaal psycholoog en heeft veel kennis van communicatie. Ze was onder andere docent-trainer Professionele Gespreksvaardigheden aan de Universiteit Utrecht en heeft meegewerkt aan het boek ‘Effectieve interculturele communicatie’. 

De workshop begint om 19.30 en duurt tot 22.00 uur. Aanmelden kan op de website van VC Utrecht.

Terug naar overzicht