Ervaringsverhaal: ‘Ik kwam er in m’n eentje niet uit’

Henny Boekhout (73) was bijna vijftig jaar getrouwd met zijn vrouw Gerda. Zij overleed in september 2018 op 73-jarige leeftijd na lang met hartklachten en COPD geworsteld te hebben. Boekhout had veel moeite om de dood van zijn vrouw te verwerken. Hij besloot hulp te zoeken en kwam uiteindelijk bij Humanitas terecht. Elke twee weken komt er een vrijwilliger bij hem langs om hem te helpen omgaan met zijn verlies.

“Ze is op 14 september overleden. We waren 49 jaar getrouwd. Ik heb het er nog steeds heel moeilijk mee”, vertelt Boekhout zichtbaar geëmotioneerd. “Je raakt het mooiste wat je hebt kwijt. Die eerste paar maanden ben je druk bezig met alles te regelen voor de crematie en te reorganiseren. Mijn vrouw deed bijvoorbeeld de administratie, opeens moet je dat zelf gaan doen. Ik had het idee dat ik in drijfzand terecht was gekomen.”

Boekhout stapte in de eerste instantie met klachten over hevig slaapgebrek naar de huisarts waar hij slaapmiddelen voorgeschreven kreeg, maar hij had meer hulp nodig. “Ik had het echt niet verwacht van mezelf, dat ik er zoveel moeite mee zou hebben. Uiteindelijk zei ik tegen de huisarts: ‘Ik heb hulp nodig, ik kom er in m’n eentje niet uit’.”

Boekhout werd uiteindelijk doorverwezen naar het programma Steun bij Rouw van de stichting Humanitas en doet hier nu ongeveer een half jaar aan mee. Tijdens het programma worden de deelnemers na een intakegesprek gekoppeld aan een vaste vrijwilliger. Die komt thuis op bezoek bij mensen die een dierbare hebben verloren. Het belangrijkste is het bieden van een luisterend oor. Het zijn veelal mensen die zelf ook ervaring hebben met het verwerking van een groot verlies en ook ontvangen ze scholing van Humanitas. Zij weten hierdoor wat de deelnemers aan het programma hebben doorgemaakt en accepteren de gevoelens die na het verlies worden ervaren. Alles wat er in deze gesprekken wordt gezegd is vertrouwelijk.

Bij Boekhout komt vrijwilligster Joske op bezoek. “Ze komt nu eens in de twee weken, maar als ik nu zou zeggen dat ik haar liever elke week zou zien dan komt ze. We praten over de dingen waarmee ik geconfronteerd wordt. Zoals toen ik een lade open deed en zag dat er nog een make-up spiegeltje van mijn vrouw lag. Die pijn, die voel ik hier”, vertelt Boekhout gebarend naar zijn middenrif. “Joske heeft me geleerd dat die pijn steeds een stukje minder wordt, maar dat iedereen het op zijn eigen tempo verwerkt. Het kan een jaar duren, het kan twee jaar duren. Uiteindelijk zal het zonnetje weer tevoorschijn komen. Ik heb met haar echt een schot in de roos, ze weet precies wat ze moet zeggen om mij te helpen.”

De vrijwilligers van Humanitas komen afhankelijk van de noodzaak een half jaar tot een jaar op huisbezoek en ook de frequentie van de bezoeken wordt in overleg bepaald. Deelname aan Steun bij Rouw is geheel gratis. Boekhout heeft een duidelijk advies voor mensen die in een soortgelijke situatie terechtkomen: “Schaam je niet, vraag om hulp, die mensen doen prachtwerk. Als Humanitas er niet was geweest zou er een hoop extra verdriet rondlopen.”

Mensen die ook ondersteuning willen bij het verwerken van een verlies kunnen terecht bij ons project Steun bij Rouw - sbr.utrecht@humanitas.nl of 030-2524030. We bieden individuele maatjes en drie lotgenotengroepen (partnerverlies, nabestaanden na zelfdoding, voor jongvolwassenen).

Bron: https://www.duic.nl/algemeen/onder-de-mensen-bij-humanitas-ik-kwam-er-mn-eentje-niet-uit/?fbclid=IwAR0Oy8NOv1Bm-QiusLYl1OBmgYhP4f7O9G8TX1WRXOB_rSJHMnevRVHyjXA

Terug naar het nieuwsoverzicht