Ik zocht iemand die niet snel oordeelt, dat hebben ze heel goed gematcht

Marvin en Yusuf hebben elkaar ongeveer een jaar geleden leren kennen via het project Studiemaatjes. Het samen studeren zoals binnen dit project mogelijk is, hebben ze vanwege corona-voorzichtigheid niet gedaan. Zij vonden een digitale manier die hun goed past. 

Door Marjan de Wijs

Marvin wilde bijdragen aan de samenleving. Hij koos ervoor om studiemaatje te worden omdat hij hierin zijn kwaliteiten voor effectief studeren kan inzetten. “Ik ken de struggle met ongemotiveerd zijn. Maar ik heb mezelf dingen aangeleerd waar ik in mijn werk profijt van heb, zoals het belang van de vraag waar je wel en geen energie uithaalt.” Marvin wordt er blij van om met zijn verworvenheden ook andere mensen te helpen. “Zo heb ik aan Yusuf tools meegegeven die het gemakkelijker maken om weer te beginnen met studeren, los van eventuele onderliggende problemen. Het gaat erom dat je een planning hebt die je lekker kan uitvoeren, dus het is belangrijk dat die aansluit bij wie Yusuf is.” 

Marvin
Marvin

Leren studeren 

Yusuf kon wel wat ondersteuning gebruiken om zijn studie af te maken. Hij zocht en vond ook Humanitas. Hij wilde vooral leren hoe je het studeren efficiënt indeelt, op zo’n manier dat je het blijft doen. “Ik stelde te veel eisen waardoor ik mezelf meer dan eens moeizaam of niet aan het studeren kreeg”, zegt Yusuf. “Ik schakel Marvin bijvoorbeeld in als ik het mogelijk groter maak dan nodig is. Hij helpt dan met de vraag of de stress ergens goed voor is of juist niet.” 

Zonder oordelen

“Ik voel me op mijn gemak bij Marvin. Het is fijn dat hij geen strategie voorschrijft, maar dat we in gesprek ontdekken wat bij mij past. Eerst dacht ik dat ik moest voldoen aan een ideaalbeeld van een goede student omdat Marvin zoveel behaald heeft. Al snel bleek dat hij luistert zonder oordelen en dat hielp mij om mijzelf te zijn. Marvin straalt uit dat ik er ontspannen in mag staan.” 

Yusuf
Yusuf

Feedback

Marvin: “Het stemmetje ‘doe ik het wel goed’ zit ook in mijn hoofd. Yusuf sterkt mij ook door mij tegen mezelf te laten zeggen ‘waar je nu bent is het ook al goed’. Soms maak je je meer druk dan nodig is. Ga ook eens genieten. Ik krijg dus ook energie van hem”, zegt Marvin. “Yusuf kan heel goed onder woorden brengen wat hij ervaart. En staat ook open voor allerlei steun zoals feedback, dat is sterk.”

Energie krijgen

Over de vraag waar ze verder energie van krijgen hoeven ze beiden niet na te denken. Yusuf krijgt energie van in het buitenland eten waar de locals dat doen. “Als ik daaraan terugdenk…” Hij toont zich gelukzalig. “Vanwege de corona-maatregelen had ik in Nederland slechts één goed alternatief: dan haalde ik speciaal eten en genoot daar ook wel van”. 

Vrienden

Marvin: “Van de interactie met mijn vrienden krijg ik zoveel energie dat ik echt niet zonder kan. Ik kan bij hun ontspannen. Toen ik ze minder zag vanwege die maatregelen richtte ik mij op dingen waar ik eerder juist meer gespannen van werd. Met anderen gaat het me in de eerste plaats om ongedwongen samenzijn. En dat kan ook met activiteiten als eten, vakantie en sporten.” 

Over vijf jaar 

Yusuf: “Met anderen speel ik graag, zoals gezelschapsspelen en games. Daar krijg ik ook zeker energie van. En ook van het ‘mezelf zijn’ met vrienden. In mijn eentje wil ik graag nog een keer reizen. Dan heb je alle vrijheid en kan je elk moment je eigen weg gaan. Als ik helemaal vrij mag fantaseren dan ben ik over 5 jaar in het buitenland aan het werk bij een bedrijf als Game Developer”. 

Marvin: “Over 5 jaar dan heb ik de vrijheid om zo te werken dat ik mijn eigen interesses kan volgen. Ik ben breed geïnteresseerd. Ik hoef van mezelf niet meer te kiezen welke richting ik op ga. Ik kies voor wat er op mijn pad komt en goed voelt. Over 5 jaar werk ik daarom wellicht als freelancer en kijk ik per opdracht of ik mij erop wil focussen. En dat kan dan misschien wel in het buitenland zijn…”

Meer weten?

Ben je ook op zoek naar iemand die je op weg helpt bij de studie en alles wat daarbij komt kijken? Of wil je zelf iemand wegwijs maken in het studerende leven? Ga naar Studiemaatjes voor meer informatie of meld je direct aan!

Terug naar het nieuwsoverzicht