Utrecht

NPO Net in Nederland: twee jaar ondertitelde tv-programma’s voor nieuwkomers

Beste taaldocent, vrijwilliger, cursusaanbieder of andere die zich intensief inzet voor integratie en inburgering van nieuwkomers,

 

Net in Nederland, het onlineplatform van de NPO voor nieuwkomers, bestaat vandaag twee jaar. Duizenden nieuwkomers, zoals immigranten en vluchtelingen, weten de dagelijks de weg te vinden naar www.netinnederland.nl voor de Arabisch, Nederlands en soms Engels ondertitelde programma’s van de publieke omroepen.

Bijvoorbeeld het NOS Journaal, Het Klokhuis, De Luizenmoeder of De Rekenkamer. Of de korte informatieve Clipphangers vol taaltips en Nederlandse ‘weetjes’. Of ze lezen de van tv-fragmenten voorziene artikelen die redacteuren schrijven over voor nieuwkomers interessante zaken die in Nederland spelen. Ze komen zo in aanraking met zowel de Nederlandse taal en als wat Nederland bezighoudt.

Hoe volgen nieuwkomers (en begeleiders, taalcoaches etc) NPO Net in Nederland?

Facebook: www.facebook.com/netinnederland(26.000 volgers)

Dagelijks post NPO Net in Nederland meerdere berichten met ondertitelde programma’s, video’s en voor nieuwkomers interessant nieuws. Nodig nieuwkomers uit de Facebookpagina te liken of te volgen en ook mee te praten over de programma’s.

Site: www.netinnederland.nl

Dagelijks verschijnt hier onder andere het NOS Journaal met Arabische en Nederlandse ondertiteling. In de overzichten of via de zoekfunctie kan gebladerd worden door eerder verschenen programma’s. De redactie schrijft artikelen over allerhande onderwerpen (van taaltips tot gezondheidszorg) en maakt daarbij gebruik van tv-fragmenten.

Nieuwsbrief

Wekelijks verstuurt NPO Net in Nederland een nieuwsbrief met een selectie van verschenen programma’s en artikelen. Aanmelden nieuwsbrief

Als u NPO Net in Nederland kenbaar wilt maken onder de nieuwkomers kunt u via netinnederland@ntr.nl gratis flyers bestellen.   

Heeft u suggesties over programma’s waarvan u weet of vermoedt dat nieuwkomers dat graag Arabisch ondertiteld willen zien, laat het ons dan weten via netinnederland@ntr.nl. Niet alle programma’s zijn geschikt voor Net in Nederland, bijvoorbeeld vanwege rechten of lengte.

 

De kleine, onafhankelijke redactie van NPO Net in Nederland bestaat zelf uit nieuwkomers met een media-achtergrond, die met dezelfde verwondering en nieuwsgierigheid als de doelgroep naar de Nederlandse tv-programma’s kijken. Ze krijgen ondersteuning van ervaren redacteuren van de NTR en doen veel werkervaring op.

NPO Net in Nederland is een online platform van de NPO en wordt gefinancierd uit het eigen geld van de deelnemende omroepverenigingen. Net in Nederland is een initiatief van de omroepen AVROTROS, BNNVARA, KRO-NCRV, VPRO, EO, MAX en HUMAN en wordt ondersteund door de NPO, NTR en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Voorbeelden programma’s op Net in Nederland: De Luizenmoeder, NOS Journaal (dagelijks), Nederland van Boven, Holland,  Ali B op Volle Toeren, Het Klokhuis, De Rekenkamer, De Nieuwe Maan, Puberruil.

Voorbeelden onderwerpen Clipphangers (korte animatievideo’s): taaltips, veel voorkomende taalfouten, files, fruitvliegjes, stress, de gemeenteraad en waarom oranje de nationale kleur van Nederland is.

Terug naar het nieuwsoverzicht