Mensenrechten horen thuis in het paspoort

Op 10 december bestaat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) 70 jaar. Aanleiding voor het Humanistisch Verbond om de universele mensenrechten de plek te geven die ze verdienen: in het paspoort.

Wat hebben de mensenrechten daar te zoeken?
Mensenrechten zijn er voor iedereen, ongeacht achtergrond, sekse en religie. Door ze in het paspoort te verankeren, verdedig je gelijkwaardigheid en vrijheid voor iedereen. Steun onze actie. Op deze manier laten we zien dat onze identiteit als Nederlander samengaat met het besef dat ieder mens uniek en waardig is. Alleen op basis van dit besef kunnen gemeenschappen groeien, kunnen verbindingen ontstaan en kunnen culturen zich ontwikkelen.

Teken de petitie
Door het tekenen van de petitie teken je voor mensenrechten in het paspoort. Sanne Wallis de Vries, Typhoon,  Mano Bouzamour, Job Cohen, Gloria Wekker, Akwasi, Boris van der Ham en Ernst Hirsch Ballin staan pal voor de mensenrechten en hebben de petitie ondertekend. Teken jij ook? Ga naar mensenrechten.humanistischverbond.nl.

Speciaal paspoorthoesje
Een speciaal paspoorthoesje symboliseert hoe we onze nationale identiteit aan mensenrechten kunnen verbinden. Bestel hem hier.

Waarom we de mensenrechten vieren
Meestal worden de mensenrechten gebruikt om schendingen mee aan te wijzen en tegen te gaan. Vaak in verre buitenlanden, soms in eigen land. Boosheid over schendingen in binnen- en buiteland zijn nodig en terecht.

Maar we vergeten nog wel eens om de UVRM te vieren. Want we hebben de afgelopen zeventig jaar wel degelijk vooruitgang geboekt. Zo waren er in 1948 nog maar 91 landen waar vrouwen het recht te stemmen hadden. Nu zijn dat 198 landen. En na de UVRM zijn maar liefst 18 extra mensenrechtendocumenten ondertekend. Daar kunnen we trots op zijn.

Het Humanistisch Verbond is een vereniging met ruim veertienduizend leden en komt op voor vrijheid, verdraagzaamheid, zelfbeschikking en de scheiding tussen kerk en staat. www.humanistischverbond.nl.

Terug naar het nieuwsoverzicht