Rouw na corona

In de afgelopen maanden hebben veel mensen te maken gehad met verlies. Rouwen in coronatijden is in een aantal opzichten gecompliceerder dan in niet-corona-tijden. Iedereen kent de beelden van de IC’s waar afscheid genomen werd van iemand die aan corona overleed. Een afscheid met een mondkapje op, een beschermend pak aan, tussen de bliepjes van de infuustandaarden, met soms een verbod op aanraking van de stervende: dat dit het rouwproces kan bemoeilijken hoeft weinig betoog. Evenmin als de hartverscheurende vormen van afscheid via face-time of Skype.

Ook wanneer iemand overleed aan andere oorzaken dan corona, verliep het afscheid anders. Veel rituelen - van belang bij emotioneel intense momenten, zoals het overlijden van een dierbare -konden niet of verschraald vorm krijgen. De steun, houvast en afleiding die veel mensen vinden in sociale contacten met naasten, vielen weg of verliepen op afstand.

Steun bij Rouw heeft aandacht voor de complicerende factoren die corona in de gevoelens van rouw met zich mee kan brengen. Je kunt je voor individuele gesprekken hiervoor bij ons aanmelden. Bij voldoende aanmeldingen zal er een lotgenotengroep ‘Rouw na corona’ starten.

Klik hier voor meer informatie over Steun bij Rouw bij Humanitas Utrecht. 

Terug naar het nieuwsoverzicht