Samen sta je er niet alleen voor

Meer 75-plussers voelen zich in deze tweede lockdown eenzaam, blijkt uit recent onderzoek van NLvoorelkaar. Tijdens de vorige lockdown was dat ongeveer de helft van de ondervraagden, nu is dat 62 procent. Ook het aantal mensen dat zegt hulp nodig te hebben is met 31 procent gestegen.

Door Bella van der Linden

Met het maatjesproject voor 75-plussers 'Vriendschappelijk Huisbezoek Leidsche Rijn' zijn Humanitas en de Zonnebloem sinds het najaar van 2020 actief bezig om dit probleem te bestrijden. Uit de gezondheidsmonitor Utrecht blijkt dat één op de tien bewoners van Leidsche Rijn ernstig of zeer ernstig eenzaam is. Zij voelen zich niet verbonden en hebben minder contact dan ze wensen met de mensen om zich heen of missen een hechte band met anderen.

'In het dorp waar ik ben geboren en waar mijn vrouw en ik altijd hebben gewoond was ik lid van de kaartclub en van de biljartclub en zong graag mee met het plaatselijke koor. Twee jaar geleden zijn we verhuisd naar Leidsche Rijn. Het viel niet mee voor ons om hier te aarden. Vorig jaar overleed mijn vrouw en nu kom ik bijna de deur niet meer uit'.

Luisterend oor
Bij Vriendschappelijk Huisbezoek Leidsche Rijn brengt een vrijwilliger om de week een bezoek aan een leeftijdsgenoot die zich eenzaam voelt en weinig contacten heeft. De vrijwilliger biedt een luisterend oor en praat over wat iemand bezighoudt. Samen verkennen zij wat Leidsche Rijn te bieden heeft. Het doel is de eenzaamheid te doorbreken en ervoor te zorgen dat het maatje weer plezier krijgt in het leven.

Pionierswerk
Omdat Leidsche Rijn voor ons een nieuwe wijk is, vroeg het behoorlijk wat pionierswerk om het project op de kaart te zetten. Er zijn artikelen geplaatst in de lokale media, er is actief contact gezocht met het netwerk in Leidsche Rijn en onze flyers zijn op steeds meer plekken te vinden. Het project begint bekend te raken. Verder is er een nieuwe coördinator gestart, is de eerste groep vrijwilligers geschoold en zijn de eerste deelnemers gekoppeld.

Coronatijd
Maar storm loopt het nog niet. In de praktijk blijkt de doelgroep in deze coronatijd moeilijk te bereiken. Veel 75+'ers beperken hun contacten momenteel in afwachting van het vaccin. Dit vergroot natuurlijk ook de gevoelens van eenzaamheid. Uitzonderingen daargelaten doen 75+'ers weinig met social media of hebben ze een heel beperkte vriendenkring op Facebook. We gebruiken social media wel, omdat we hopen dat kinderen en kleinkinderen het oppikken. Daarnaast proberen we mensen te bereiken via de ANBO, hebben we flyers ontwikkeld en verspreid en informeren we plekken waar ouderen regelmatig komen, zoals de huisartsenposten.

Voorzorgsmaatregelen
Vooral oudere vrijwilligers -en die zoeken we- twijfelen omdat zij tot de risicogroep van Covid-19 behoren. Het is natuurlijk mogelijk om het contact met een maatje voorlopig telefonisch of digitaal te laten verlopen, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen de maatjes wel bij elkaar op bezoek als ze zich daar beiden prettig bij voelen. Ook hebben we besloten de leeftijdsgrens wat te versoepelen. We zijn op zoek naar ouderen die door gezondheidsredenen, verhuizing, overlijden van hun partner of een combinatie van deze oorzaken weinig tot geen contacten in hun eigen omgeving hebben en zich eenzaam voelen.

Maatje worden?
Herken je je hierin of ken je iemand die wel een maatje kan gebruiken of wil je meer weten over dit project bel dan met 06-82012900 of mail naar vhb.utrecht@humanitas.nl

Bella van der Linden is bestuurslid Humanitas Utrecht en lid van de stuurgroep van het project "Vriendschappelijk Huisbezoek Leidsche Rijn". Tevens bewoonster van Leidsche Rijn.

Terug naar het nieuwsoverzicht