Vrijwilliger in het zonnetje: Karin

In deze portretserie zetten we vrijwilligers in het zonnetje. Wie zijn ze, wat doen ze.. waar dromen ze van? Deze keer leren we Karin (53) kennen. Ze is vrijwillig coördinator en vrijwilliger Vriendschappelijk Huisbezoek.

Door Lisette Westerik

Hoe lang ben je bij Humanitas?

Bij Humanitas ben ik nu ongeveer 5,5 jaar. Ik begon als vrijwilliger Vriendschappelijk Huisbezoek. Ik deed dat een jaar en toen kwam de vacature voor coördinator vrij. In mijn rol als coördinator doe ik de intakes en bepaal of en welke vrijwilligers naar de mensen toe kunnen. Ik vind de intake belangrijk, dat moet goed en zorgvuldig gedaan worden. Ik bezoek zelf ook nog een maatje. Officieel werk ik 8 uur per week voor Humanitas, maar in de praktijk is het vaak wel wat meer. Hiervoor heb ik twaalf jaren binnen de politie gewerkt als buitengewoon opsporingsambtenaar op het politiebureau. Ook heb ik een aantal jaren bij een gemeente gewerkt. Ik deed nog een opleiding tot levenscoach. Ik wilde op andere manier met mensen omgaan en kwam bij Humanitas terecht. 

Waarom heb je voor Vriendschappelijk Huisbezoek gekozen?

Ik heb altijd veel empathie en sympathie gehad voor mensen die niet in de grote massa zitten. Als je dan bij Humanitas kijkt, dan ga je voor dit project, voor Vriendschappelijk Huisbezoek. De mensen waar je bij op bezoek komt zijn vaak eenlingen; mensen die in isolement zijn geraakt of eenzaam zijn. Mijn moeder keek ook naar de minder bedeelden om, dus ik heb het van jongs af aan meegekregen. Ik heb er aanleg voor.

Wat vind je fijn aan het werk dat je voor Humanitas doet?

Ik vind het fijn om iets voor een ander te kunnen betekenen, als de ander na een intake zegt: “wat fijn dat ik je heb leren kennen.” Ze kennen je vaak jaren later nog, dan doe je toch iets goeds. Dat geeft voldoening. Maar de verhalen die je hoort zijn niet altijd leuk hoor, die kunnen indrukwekkend zijn. Soms zijn er heftige zaken. Ik probeer vrijwilligers en mede-coördinatoren goed op de situatie voorbereiden.

Wat hoop je nog meer te gaan doen bij Humanitas?

Ik zou me misschien meer specialiseren in training geven, bijvoorbeeld een training geven over omgaan met ouderenmishandeling of dementie. Dus meer de verdieping ingaan, daar zou ik wel wat in zien en dat is denk ik ook waar mijn talenten zitten.

Welke mooie dingen heb je bij Humanitas geleerd?

Ik weet niet of ik veel geleerd heb, ik vind het vooral fijn dat ik mensen ter zijde kan staan. 

Welke kwaliteiten van jezelf breng je in? 

Mijn maatje voelt denk ik goed dat ik haar met liefde bezoek. Als dit werk je snel te veel wordt dan moet je dit niet doen. Het draait om liefde, geduld en aandacht. En je doet het niet alleen voor jezelf, je gaat er vooral ook voor de ander in. Probeer de ander een goed gevoel te geven en dan krijg je zelf ook wat terug.

Waar krijg jij energie van?

In mijn werk voor Humanitas krijg ik energie van een ander helpen. Privé ben ik graag creatief bezig, ik maak van alles. Ik brei, haak, doe aan diamond painting, ik zing en wandel. Daar heb ik lol in. En ook van dansen krijg ik energie. Daar probeer ik echt tijd voor te maken. 

Welke dingen doe jij in het leven graag samen met anderen?

Het is wel leuk om met een ander te gaan winkelen. Ik zit ook in een brei- en haakclubje. Dat klinkt burgerlijk, maar het is een leuke club vrouwen. Je haakt en breit, maar hebt het met elkaar ook over andere dingen. Mijn maatje is al op leeftijd dus met haar iets ondernemen kan niet zo goed. We proberen wel naast samen kletsen ook een beetje haar tuin bij te houden. Ik knip en lak soms haar nagels, maar dat zit eigenlijk niet in mijn takenpakket dus dat zou ik niet voor iedereen doen. Mijn maatje wordt er wel echt blij van.

Welke dingen doe jij graag in je eentje?

Ik kan me goed vermaken in mijn eentje. Bij haken, breien en zingen hoef ik in principe niemand anders te hebben. Ik ben een sociaal mens, maar heb ook behoefte aan mijn privacy. 

Als je vrij mag dromen: hoe ziet jouw leven er over 5 jaar uit?

Natuurlijk heb ik dromen en wensen, ik heb bijvoorbeeld altijd gedroomd van een vrijstaand huisje, maar eigenlijk ben ik niet zo’n vooruitdenker. Het probleem met vooruit denken is: het kan zo tegenvallen. Soms moet je kijken naar de mogelijkheden die je op dit moment hebt: iets kan leuk wórden of gewoon al leuk zíjn.

Meer weten over deze activiteit van Humanitas? Kijk op de pagina Vriendschappelijk Huisbezoek

Terug naar het nieuwsoverzicht