Vrijwilliger in het zonnetje: Peggy

In deze portretserie zetten we vrijwilligers in het zonnetje. Wie zijn ze, wat doen ze.. waar dromen ze van? Deze keer leren we Peggy (45) kennen, vrijwilliger Thuisadministratie bij Humanitas Utrecht.

Door Lisette Westerik

Hoe kwam je als vrijwilliger bij het project Thuisadministratie van Humanitas terecht?

Vorig jaar september ging ik na 23 jaar uit dienst bij mijn voormalig werkgever. Toen was voor mij de vraag: wat wil ik nu en waar wil ik de tweede helft van mijn carrière in werken? Waar ben ik goed in en wat vind ik leuk? Ik werkte de laatste negen jaar van mijn loopbaan als operationeel leidinggevende en relatiebeheerder op Schiphol. Voor mijn toekomst dacht ik meer in de richting van het sociale domein, maar ik dacht tegelijkertijd: dat kan ik wel denken en willen, maar misschien moet ik eerst eens vrijwilligerswerk doen om te kijken of ik het echt leuk vind en of ik daar in verder wil. Zo kwam ik eind vorig jaar bij Humanitas Utrecht en de projecten Get a Grip en Thuisadministratie terecht. Ik wilde heel graag iemand helpen die wat meer moeite heeft met iets waar ik zelf vrij goed in ben, iets wat mij weinig moeite kost. Dat is het doen en bijhouden van de administratie en financiën, en al dat soort zaken. Get a Grip is er voor jongeren tot 27 jaar, Thuisadministratie richt zich op volwassenen vanaf 27 jaar. De projecten helpen deelnemers overzicht te hebben in hun administratie en geldzaken. Ik had niet echt voorkeur voor een van beide projecten, maar bij Thuisadministratie hadden ze het eerste een match met een deelnemer voor mij. In maart ben ik begonnen.

Wat vind je fijn aan het werk dat je voor Humanitas doet?

Ik haal er voldoening uit om iemand verder te helpen. In het contact met de deelnemer merkte ik hoe belangrijk het is om iemand vertrouwen te geven. Het is zo mooi om iemand te zien stralen en groeien wanneer iets lukt waarvan ze zelf dacht het niet te kunnen. Het doel is dat de deelnemer de administratie uiteindelijk zelfstandig kan doen. Ik vind het daarnaast belangrijk dat ik zelf ook blijf leren. Ik deed daarom de introductietraining van Humanitas en werd me bewust van de grenzen in mijn rol als vrijwilliger; ik volgde de training Budgetvaardig en leerde over de sociale kaart van Utrecht. De korte lijnen binnen Humanitas, de professionaliteit in de communicatie en de online trainingen van Humanitas spreken mij aan. Die combinatie maakt dat ik het fijn vind: ik kan een deelnemer helpen, maar ik word zelf ook goed ondersteund. Een ander project van Humanitas dat mij aanspreekt, is Home-Start. Het biedt opvoedondersteuning aan gezinnen met opgroeiende kinderen. De eerste duizend dagen van het leven van een kind zijn zo belangrijk en ik zou daarin graag iets betekenen. Ik doe ook vrijwilligerswerk in Het Babyhuis in Schiedam. Daar ondersteun ik in praktische zaken hoogzwangere vrouwen of net bevallen moeders die tijdelijk niet zelfstandig voor henzelf en hun baby kunnen zorgen, zoals samen boodschappen doen en koken. Zelf heb ik een tweeling van 17 jaar, daar is het kleine dus wel af, haha.

Wat zijn jouw kwaliteiten?

Ik maak volgens mij makkelijk contact op verschillende niveaus, kan goed luisteren en oordeel niet. Ik sta positief in het leven en vind het belangrijk om, naast de dingen die ik voor een deelnemer doe die het even niet zo makkelijk heeft, ook in de sfeer en in mijn aanwezigheid positiviteit te brengen. Het geeft mij energie om nieuwe mensen te ontmoeten. Ik ben er graag voor anderen, ook in mijn privé- sfeer. Mensen komen vaak bij mij om lekker even te kletsen. Ik houd er verder van om buiten te zijn en erop uit te trekken, bijvoorbeeld door samen te wandelen of een terrasje te pakken. Samen met mijn zusje doe ik circuittraining. Ik doe graag aan yoga, het liefst yin yoga. Ik kijk graag films, met name films gebaseerd op waargebeurde verhalen, en ik lees graag boeken waar ik zelf iets van leer. Ik heb laatst bijvoorbeeld Het puberende brein gelezen. 

Als je vrij mag dromen: hoe ziet jouw leven er over 5 jaar uit?

Over vijf jaar hoop ik een leuke baan in het sociale domein te hebben waar ik veel voldoening uithaal. Verder heb ik niet zoveel wensen, ik neem het zoals het komt. Ik hoop vooral nog steeds happy en gezond te zijn. Ik wil in de toekomst graag meer mooie plekken in de wereld zien. De Malediven staan bijvoorbeeld al lang op mijn verlanglijst.

Meer weten over dit project van Humanitas? Kijk op de pagina Thuisadministatie.

Terug naar het nieuwsoverzicht