Ervaring van een vrijwilliger

Onlangs heeft één van de vrijwilligers van de werkgroep Rouw en Verlies van Humanitas afdeling Veendam-Pekela een deelnemer geïnterviewd over haar ervaringen.

“Ik kwam na het overlijden van mijn man alleen te staan en was op zoek naar een zinvolle invulling van mijn tijd. Belangrijk voor mij was de omgang met andere mensen. Ik zag er tegenop om mij alleen te voelen na het overlijden van mijn man.

Bij navraag in mijn omgeving kwam begeleiding door Humanitas naar voren en ik dacht: zou dit dan iets voor mij zijn? Vervolgens heb ik mij aangemeld. De aanmelding bestond uit een aanvraag voor begeleiding bij rouw. De coördinator van Humanitas nam contact met mij op voor een intakegesprek waarna de begeleiding werd gestart.

Het prettige aan deze gesprekken vond ik dat ik mijn verhaal kwijt kon bij diegene die tegenover mij zat en die echt naar mij luisterde en tijd hiervoor vrij maakte.

In de toekomst zal ik Humanitas ook zeker aanraden bij andere mensen die alleen komen te staan en op zoek zijn naar contact.

Na de gesprekken die in goed overleg zijn afgerond, werd ik nog gebeld door de coördinator met de vraag hoe het nu met me gaat nadat de contacten met Humanitas waren afgerond.

Een half jaar later heb ik nog meegedaan met een pilot van Humanitas, de terugkombijeenkomsten. Een koffieochtend met lotgenoten waar het bespreken van thema’s rondom rouw werd georganiseerd. Zelf had ik een bepaalde verwachting om en leuk contact  hieraan over te houden, maar dat was jammer genoeg niet het geval. Maar het idee van deze koffieochtend vond ik goed en heeft me verder geholpen om mijn leven weer op te pakken.

Inmiddels is het mij gelukt om contact te krijgen met een leuke vriendin, we delen dezelfde interesses en voor de toekomst gaan we leuke activiteiten ondernemen.

Als laatste wil ik nog opmerken, dat contact met lotgenoten belangrijk is om verder te kunnen komen met een zinvolle invulling van je leven wanneer je alleen komt te staan na het verlies van je dierbare.”