Oordeelloos luisteren: niet makkelijk, wel goed

Dat mensen bijstaan op de manier die hen het meest verder brengt, niet altijd eenvoudig is, ondervonden de deelnemers aan de cursus “Oordeelloos luisteren”. Die werd aangeboden door Humanitas aan vrijwilligers van de afdelingen. Henny van Mil en Mina Lajmir vertegenwoordigden Humanitas NWN.

Zij leerden dat veel mensen wel zonder oordeel naar een ander willen luisteren, maar dat dat nog niet garandeert dat het ook lukt om een ander te horen zoals hij of zij gehoord wil worden.

Een eye-opener was voor Mina en Henny de oefening om bewust op drie verschillende manieren te luisteren: met een positieve instelling, negatief en oordeelloos. Proberen om die stem in je hoofd die aan alles een betekenis hecht, even uit te zetten. Eerst luisteren – en eventueel pas daarna een oordeel. Als je in die gesteldheid luistert, dan komen er andere emoties en ervaringen naar boven, zo bleek. In de cursus kwamen langs: invoelen, bewustwording, acceptatie.

Zo werd het een hele praktische cursusdag voor Henny en Mina, die verwachten daar in hun vrijwilligerschap voor Humanitas nog veel voordeel aan te beleven.

Terug naar het nieuwsoverzicht