Ervaringsverhalen

Praktijkervaring van een vrijwilliger van Maatjes Kameleon

 “Samen met mijn maatje hebben we verschillende boeken gelezen. Daarnaast hebben wij spelletjes gespeeld die de taalontwikkeling bevorderen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn, samen knutselen, buiten gespeeld en twister met klanken gespeeld. Wij zijn het huis gaan rondlopen en hebben voorwerpen benoemd in spelvorm. Mijn maatje heeft taal- en spellingsspellen gespeeld op www.spelletjesplein.nl en werkbladen gemaakt over verschillende vakgebieden.

Wij beginnen de dag altijd met een goed gesprek. Bij elk bezoek zorgde ik ervoor dat het broertje en zusje van mijn maatje altijd meededen en betrokken raakten bij de activiteiten. De moeder deed ook gezellig mee met het benoemen van voorwerpen rondom het huis.

Ervaringen waarbij de groeispurt van je maatje van dichtbij kunt zien, zijn voor mij de beste ervaringen. Het zijn momenten waarbij je beseft dat de tijd en energie die je er in steekt als vrijwilliger echt waardevol is.”

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Praktijkervaring van een vrijwilliger van Maatjes Kameleon

 

“Het is een prachtige ervaring waarbij je niet alleen je maatje helpt de Nederlandse taal, maar ook een band opbouwt met het gezin. Ik vond het prachtig om de cultuur mee te maken, de gastvrijheid is eindeloos.

Ik begin de middag altijd met samen uit een boek lezen. Tijdens het lezen hebben wij het vaak over de woorden die in de tekst staan. Vervolgens spelen wij een spel waar de Nederlandse taal in gebruikt wordt. Dit even ter ontspanning. Daarna doen wij nog samen de rekenopdrachten nalopen waarbij wij nalopen en kijken wat moeilijk was. Als afsluiting mag mijn maatje zelf een activiteit kiezen, zoals voetballen of tekenen. Het hele gezin doet mee met de lessen en de spelletjes.”