Thuisadministratie zoekt altijd vrijwilligers

Humanitas Thuisadministratie zoekt vrijwilligers Spijkenisse – Humanitas Voorne-Putten Rozenburg is op zoek naar nieuwe vrijwilligers die namens de organisatie hulp bij thuisadministratie kunnen bieden. Al sinds 2009 wordt via het Thuisadministratie project jaarlijks aan vele deelnemers een helpende hand geboden bij het weer op de rails krijgen van de financiële administratie.

'Soms is het inzichtelijk maken van de problemen en het op weg helpen genoeg, maar vaak zijn de problemen al veel groter. Begonnen wordt meestal met het opzetten van een budgetplan. De inzet is zelfredzaamheid', vertelt Sylvia Broekmeulen, bestuurslid van Humanitas.

Vrijwilligers weten de weg

Het bijhouden van de financiële administratie is voor veel mensen een hele opgave. Door scheiding, ziekte, verlies van werk of andere problemen worden de financiën verwaarloosd en kunnen al snel problemen ontstaan. 'Vaak wordt pas hulp ingeroepen als de problemen al groot zijn. Toch komt het bijna nooit voor dat iemand niet te helpen is.' Naast directe hulp kunnen de vrijwilligers ook doorverwijzen naar instanties zoals bijvoorbeeld schuldbemiddeling. De vrijwilligers weten de weg in het woud van regelgeving. 'Rekeningen blijven vaak ongeopend in de la liggen, waardoor de problemen alleen maar erger worden.'

Weer grip krijgen op financiën

Iedereen kan hulp inroepen van de vrijwilligers van Humanitas Thuisadministratie. Vanuit de gemeente wordt een subsidie ontvangen voor het Thuisadministratie project. Sommigen komen via gemeente of maatschappelijk werk bij Humanitas terecht, maar ook direct uzelf aanmelden voor hulp is mogelijk.

De doelgroep van Humanitas Thuisadministratie VPR is deelnemers tot ongeveer 60 jaar. 'Ook andere organisaties zoals SWO, bieden deze hulp aan. Dat is prima, want er is grote behoefte aan blijkt uit het aantal aanvragen', aldus Broekmeulen.

Gratis hulp

De hulp is gratis en u hoeft geen lid te zijn van Humanitas. Samen wordt dan geprobeerd weer grip te krijgen op de financiële situatie binnen maximaal een jaar. 'Humanitas is er voor mensen die het even niet alleen redden, zodat mensen daarna weer op eigen kracht verder kunnen. Ook worden mensen met tips weer op weg geholpen. Hoe doe je verstandig inkopen, hou je een huishoudboekje bij enz. De langdurige één op één relatie werkt echt, mensen kunnen met de hulp na een tijdje weer financieel zelf op eigen benen staan.

Training

Om aan alle hulpvragen te kunnen voldoen is Humanitas Thuisadministratie dringend op zoek naar vrijwilligers die maximaal acht uur per week zijn/haar kennis en kunde wil inzetten. Affiniteit met financiële zaken is wenselijk maar iedere vrijwilliger krijgt vooraf een gedegen (gratis) training en daarnaast een onkostenvergoeding. Hulp bieden gebeurt veelal bij de deelnemers thuis; ook kan gebruik worden gemaakt van een ruimte aan de Veerman in Spijkenisse.

Als vrijwilliger maak je deel uit van een team dat regelmatig overlegt en bijscholing krijgt. Dit alles onder leiding van een coördinator. Ook aan nieuwe coördinatoren heeft Thuisadministratie grote behoefte. Een coördinator legt de contacten, kijkt waar behoefte aan is en zoekt de juiste vrijwilliger bij de deelnemer. Ook als u minder tijd beschikbaar heeft kunt u vrijwilliger worden. U kunt zelf met de deelnemer afstemmen hoe vaak en op welk tijdstip u hulp kunt bieden.

Aanmelden

Via TA.vpr@humanitas.nl of door te bellen met Ruud van de Kamp (06-57180606) of Ina Hageman (05-57150600) kunt u informatie verkrijgen of u aanmelden als vrijwilliger. Ook als u hulp nodig heeft bij uw financiële administratie kunt u zich zo aanmelden. Meer informatie vindt u op www.humanitas.nl/ afdeling/voorne-putten-rozenburg. 

Terug naar het nieuwsoverzicht