Jongerenmaatjes

Jongerenmaatjes is een project van Humanitas West-Brabant West voor jongeren, tussen de 10 en 20 jaar, die om wat voor reden dan ook even niet zo lekker in hun vel zitten.

Dit kunnen zowel jongeren zijn met anderstalige ouders of met een achtergrond als vluchteling als ook jongeren met Nederlandse roots. Wat de reden ook is, als je in de gemeente Roosendaal woont, is er een maatje om je weer op weg te helpen. Woon je in Bergen op Zoom, Steenbergen, Halderberge, Rucphen of Woensdrecht dan is het afhankelijk van de financiering in je gemeente.

Wat doen Jongerenmaatjes?

Jongerenmaatjes helpen jongeren die even niet zo lekker in hun vel zitten, of die het even moeilijk hebben. En de oorzaken hiervan zijn legio. Bijvoorbeeld wanneer de jongere net in Nederland woont dan is het fijn om wat hulp te hebben van iemand die ze wegwijs maakt in hun stad of dorp. Een Jongerenmaatje helpt dan gewoon op een veilige manier de buurt te verkennen. Maar Jongerenmaatjes zijn er ook om samen mee te sporten of gewoon gezellig mee te kletsen, bij de zoektocht naar een passende hobby, bij eenzaamheid, de overgang van basisschool naar middelbare school en tal van andere problemen en uitdagingen waar jongeren mee te maken krijgen.

Duur Jongerenmaatjes koppeling

Samen met de vrijwilliger kijkt de jonge deelnemer naar wat er nodig is. Zo bepalen zij gezamenlijk de duur en de regelmaat. Voor sommige deelnemers zijn een paar afspraken met een Jongerenmaatje al voldoende om weer zelf verder te kunnen. Maar ook als dat niet het geval is, is dat geen enkel probleem. De maximale duur van een koppeling is namelijk 12 maanden.

Jongerenmaatjes nodig?

Kom jij er alleen niet uit en kun je dus wel wat hulp van een Jongerenmaatje gebruiken? Meld jezelf dan vandaag nog aan bij de Humanitas activiteit Jongerenmaatjes. Dit kan gewoon online. Deelname voor jou is helemaal gratis. Ben je jonger dan 18 jaar? Meld je dan aan met akkoord van je ouders of voogd.

Zelf Jongerenmaatje worden?

Wil jij een jonge deelnemer helpen met de problemen en persoonlijke uitdagingen waar hij of zij op dit moment mee kampt? Meld je dan meteen aan bij het Project Jongerenmaatjes.

Herken jij je hierin?

  • Je bent 18 jaar of ouder en kunt grenzen stellen.
  • Je hebt affiniteit met jongeren en staat stevig in je schoenen.
  • Je wilt het maatje van een jongere zijn voor een periode van ongeveer een jaar.
  • Vooraf bespreken jullie welke steun de jongere nodig heeft (de coachvraag).
  • Jullie spreken wekelijks af, kletsen veel en doen activiteiten die jullie allebei leuk vinden.
  • Je hebt tijd om gedurende één jaar één dagdeel per week of per twee weken op een vriendschappelijke manier leuke dingen te doen met een jongere.
  • Je bent bereid een VOG te overhandigen voor je start. De aanvraag wordt door ons verzorgd.

Team Jongerenmaatjes, je collega maatjes en de deelnemers zien je vrijblijvende inschrijving graag tegemoet.