Taalmaatjes

De taalmaatjes van Humanitas West-Brabant West zijn er voor deelnemers van de gemeente Roosendaal of Bergen op Zoom, die vanwege hun taalachterstand niet vrij aan de samenleving kunnen deelnemen. 

De vrijwilligers in dit project van Humanitas maken zich sterk voor migranten met een taalachterstand die wonen in de gemeente Roosendaal of Bergen op Zoom. Want wanneer taalachterstand niet langer een belemmering is, kunnen ook zij actief deelnemen aan onze maatschappij.

Wat is een Taalmaatje?

Een taalmaatje is een gemotiveerde vrijwilliger die een deelnemer op een rustige manier kennis laat maken met de Nederlandse taal en cultuur. Dit is belangrijk want een taalachterstand veroorzaakt een isolement met sociale, maatschappelijke en administratieve gevolgen.

Structureel oefenen met een taalmaatje kan op verschillende manieren. Dit kan natuurlijk al door het voeren van informele gesprekken. Maar ook door samen de bibliotheek te bezoeken, het ziekenhuis, het stadskantoor, een ouderavond, kranten en tijdschriften te lezen of het opstellen van sollicitatiebrieven. Maar ook iets ogenschijnlijks eenvoudigs als een bezoek aan het station of de bushalte kan een deelnemer al enorm helpen.

Duur Taalmaatje traject?

Na een kennismakingsgesprek met de deelnemer volgt de koppeling met een vaste vrijwilliger. Samen bespreken zij hoe ze invulling gaan geven aan het taalmaatjestraject dat doorgaans één jaar duurt.

Taalmaatje nodig?

Ken je iemand die wel een taalmaatje kan gebruiken? Of heb je zelf een taalachterstand? Neem dan direct contact op met het Humanitas Project Taalmaatjes. Het enige dat je hoeft te doen is bellen, of dit webformulier invullen en versturen. Deelname aan dit project is zonder kosten. Wel vragen we een juiste inzet en motivatie om samen de volgende stap te zetten. Dus twijfel niet, neem direct contact op dan gaan wij samen starten.

Taalcafé

Wekelijks worden er in Bergen op Zoom en in Roosendaal Taalcafé's georganiseerd. Op een gezellige manier wordt er geoefend met de Nederlandse taal.

Lees hier voor meer informatie.

Download PDF: Flyer_Taalmaatjes_09-05-2019.pdf

Flyer Taalmaatjes

Download hier de Flyer voor Taalmaatjes