Taalmaatjes

De taalmaatjes van Humanitas West-Brabant West zijn er voor deelnemers van de gemeente Roosendaal of Bergen op Zoom die vanwege hun taalachterstand niet vrij aan de samenleving kunnen deelnemen. 

De vrijwilligers in dit project van Humanitas maken zich sterk voor migranten met een taalachterstand die wonen in de gemeente Roosendaal of Bergen op Zoom. Want wanneer taalachterstand niet langer een belemmering is, kunnen ook zij actief deelnemen aan onze maatschappij.

Wat is een Taalmaatje?

Een taalmaatje is een gemotiveerde vrijwilliger die een deelnemer op een rustige manier kennis laat maken met de Nederlandse taal en cultuur. Dit is belangrijk want een taalachterstand veroorzaakt een isolement met sociale, maatschappelijke en administratieve gevolgen.

Structureel oefenen met een taalmaatje kan op verschillende manieren. Dit kan natuurlijk al door het voeren van informele gesprekken. Maar ook door samen de bibliotheek te bezoeken, het ziekenhuis, het stadskantoor, een ouderavond, kranten en tijdschriften te lezen of het opstellen van sollicitatiebrieven. Maar ook iets ogenschijnlijks eenvoudigs als een bezoek aan het station of de bushalte kan een deelnemer al enorm helpen.

Het wekelijkse Taalcafé

Sinds 2017 organiseert Humanitas zowel in Roosendaal als in Bergen op Zoom het altijd gezellige Taalcafé. Wekelijks komen hier enthousiaste vrijwilligers en deelnemers samen, om op een informele manier de Nederlandse taal te oefenen. Lijkt het je leuk om hier een keer bij te zijn, als vrijwilliger of als deelnemer, loop dan gewoon eens vrijblijvend binnen. 

  • Roosendaal
    • Bibliotheek | Markt 54a | elke dinsdag 14.00-15.30 uur

  • Bergen op Zoom
    • Scheldeflat | Borgvlietsedreef 150 | elke maandag 13.30-14.30 uur 
    • Bibliotheek | Kortemeestraat 17| elke donderdag 13.30-14.30 uur

Duur Taalmaatje traject

Na een kennismakingsgesprek met de deelnemer volgt de koppeling met een vaste vrijwilliger. Samen bespreken zij hoe ze invulling gaan geven aan het taalmaatjestraject dat doorgaans één jaar duurt.

Taalmaatje nodig?

Ken je iemand die wel een taalmaatje kan gebruiken? Of heb je zelf een taalachterstand? Neem dan direct contact op met het Humanitas Project Taalmaatjes. Het enige dat je hoeft te doen is bellen, of dit webformulier invullen en versturen. Deelname aan dit project is zonder kosten. Wel vragen we een juiste inzet en motivatie om samen de volgende stap te zetten. Dus twijfel niet, neem direct contact op dan gaan wij samen starten.

Taalmaatje worden?

Ben jij gemotiveerd om een deelnemer of een heel gezin wegwijs te maken in jouw stad of dorp? Meld je dan direct aan voor deze vorm van vrijwilligerswerk. Het Taalmaatjes team, de collega taalmaatjes en de deelnemers kijken allemaal uit naar jouw vrijblijvende inschrijving.

Download PDF: Flyer2016-TMdeelnr-c.pdf

Klik op download Flyer

Klik op bovenstaande afbeelding en download de flyer. Hierin wordt het Project Taalmaatjes verder toegelicht.