Rouw & Verlies

Project Rouw & Verlies is gericht op het tijdelijk ondersteunen van deelnemers die moeite hebben het leven weer op te pakken na een ingrijpende gebeurtenis.

Want rouw en verlies worden niet alleen ervaren bij overlijden. Ook bij scheiding, een verbroken familierelatie, werkloosheid of ziekte kan het veel tijd kosten dit goed te verwerken.

Wat houdt Rouw & Verlies in?

Een Humanitas vrijwilliger in het project Rouw & Verlies ondersteunt inwoners van de gemeente Roosendaal bij het verwerken van een ingrijpende gebeurtenis. Elke deelnemer doet dit op zijn of haar eigen manier en tempo. Een vrijwilliger biedt hier steun en troost gebaseerd op eigen ervaringen en helpt een deelnemer hiermee de draad van het leven weer terug op te pakken.

Duur traject Rouw & Verlies

Een goed opgeleide vrijwilliger bezoekt gedurende 6 tot 12 maanden de deelnemer. De frequentie, locatie en de exacte invulling van het traject komen zij altijd samen overeen.

Naast de hierboven beschreven individuele gesprekken worden er ook vrijblijvend andere activiteiten georganiseerd. Bijvoorbeeld een Rouwcafé, de Lotgenotengroep en het Rouwwandelen zijn activiteiten die deelnemers helpen met de verwerking van hun verdriet. 

Humanitas Rouwcafé

In een Rouwcafé worden aan de hand van een thema groepsgesprekken gevoerd. Inmiddels is het rouwcafé een vertrouwde plek geworden voor zowel Humanitas alsmede voor vele bezoekers om vrijblijvend te komen luisteren en evt. praten over rouw en verlies.

Rouwwandelingen

Speciaal voor mensen die te maken hebben met het verlies van een dierbare organiseren wij boswandelingen. Tijdens deze boswandeling van ongeveer een uur praten we over verlies en over rouwverwerking en komt u in contact met lotgenoten. Vrijwilligers van Humanitas begeleiden de wandeling.

Door de situatie omtrent het coronavirus zijn de wandelingen even niet mogelijk geweest. Gelukkig is het buiten nu goed te doen om een wandeling te maken. Wel op gepaste afstand natuurlijk. Deelname is geheel vrijblijvend en kosteloos. 

Klik hier voor de rouwwandelingen in 2020

Lotgenotengroep

De video aan de rechterzijde van deze pagina geeft een kijkje in het leven van Geert. Hij heeft deelgenomen aan de lotgenotengroep Rouw & Verlies en vertelt zijn ervaring.

Tijdens de bijeenkomsten van een lotgenotengroep is praten over rouw en verlies mogelijk en er worden ook handvatten geboden 'hoe nu verder?'

Lotgenotengroep is noodzaak. Adri Huijgens (70), deelnemer uit Bergen op Zoom noemt de lotgenotengroep noodzakelijk. "Zeker voor mensen die moeite hebben met rouwverwerking." Huijgens verloor zelf nog niet zo lang geleden zijn vrouw.

Een bijzonder positieve ervaring. "Ik kreeg het aanbod om deel te nemen aan de gespreksgroep en heb dat als heel positief ervaren", vertelt hij. "Je zit allemaal in hetzelfde, niet zo plezierige, schuitje. Ik vind het fijn om mensen te ontmoeten. Je praat met elkaar en leert van elkaar, hoe je bepaalde zaken kunt oppakken bijvoorbeeld."  

Hulp nodig bij verwerken verlies?

Zit je zelf vast in je emoties aangaande een overlijden of ander verlies? Een Humanitas vrijwilliger helpt je graag weer op weg. Neem hiervoor contact op met ons Project Rouw & Verlies. Vul ons webformulier in en wij nemen contact met je op. Maar meld je je liever telefonisch aan kan dat natuurlijk ook. De deelname aan dit project en de aangeboden activiteiten zijn zonder kosten. 

Vrijwilliger Rouw & Verlies worden?

Kun jij goed luisteren en begrip opbrengen voor de emoties van een ander? Twijfel dan niet en meld jezelf aan voor deze mooie vorm van vrijwilligerswerk. Team Rouw & Verlies, de collega vrijwilligers en de deelnemers kijken uit naar jouw vrijblijvende aanmelding.

23-7-2020 Rouwwandelingen 2020

Speciaal voor mensen die te maken hebben met het verlies van een dierbare. 

Lotgenotengroepen Rouw & Verlies

Deze video geeft een kijkje in het leven van Geert. Hij heeft deelgenomen aan de lotgenotengroep Rouw & Verlies en vertelt zijn ervaring. Een aantal keren per jaar starten we nieuwe groepen. Ook jij bent van harte welkom. 

//www.youtube-nocookie.com/embed/DVkVvLdDW_0