Tweede gespreksgroep voor ex-mantelzorgers in Bergen start 11 oktober

,,Je zit allemaal in het zelfde, niet zo plezierige, schuitje. Ik vind het fijn om mensen te ontmoeten. Je praat met elkaar en leert van elkaar, hoe je bepaalde zaken kunt oppakken bijvoorbeeld”, vertelt een deelnemer aan de eerste groep.

In de bres voor ex-mantelzorgers

Humanitas West-Brabant West wil dit najaar in Bergen op Zoom, samen met WijZijn Traverse, weer  een lotgenotengroep starten voor ex-mantelzorgers. De eerste groep in Bergen vorig jaar was een succes." Ex-mantelzorgers zijn mensen die hun partner hebben verloren of van wie de partner is opgenomen op bijvoorbeeld een verpleegafdeling. Bij het Steunpunt Mantelzorg kunnen ze eigenlijk niet meer terecht omdat ze formeel geen mantelzorger meer zijn. Humanitas heeft toen een programma ontwikkeld. Samen met het Steunpunt is eerst in Roosendaal en vorig jaar ook in Bergen op Zoom een gespreksgroep gestart. ,,Tijdens de bijeenkomsten horen de mensen elkaars verhaal aan en geven elkaar steun." 

Lotgenotengroep is noodzaak

Adri Huijgens (70), deelnemer uit Bergen op Zoom noemt de lotgenotengroep noodzakelijk. ,,Zeker voor mensen die moeite hebben met rouwverwerking." Huijgens verloor zelf nog niet zo lang geleden zijn vrouw.

Een bijzonder positieve ervaring

,,Ik kreeg het aanbod om deel te nemen aan de gespreksgroep en heb dat als heel positief ervaren", vertelt hij. ,,Je zit allemaal in het zelfde, niet zo plezierige, schuitje. Ik vind het fijn om mensen te ontmoeten. Je praat met elkaar en leert van elkaar, hoe je bepaalde zaken kunt oppakken bijvoorbeeld."   Eén deelnemer in de groep heeft Huijgens echt zien opbloeien.

Ervaar het zelf op 11 oktober 

De nieuwe lotgenotengroep begint op 11 oktober 2018. In totaal zijn er zes bijeenkomsten verdeeld over de maanden oktober november en december. Het project is een samenwerking tussen Katinka Hendriks van Humanitas  en Katja Kleij van het Mantelzorg Steunpunt, wat onderdeel is van Wij Zijn Traverse. Opgeven kan via aanmelden@mantelzorgboz.nl.

Terug naar het nieuwsoverzicht