Vrijwilliger aan het woord - Ans

In de maandelijkse rubriek "Vrijwilliger aan het woord" is in de maand september Ans Donkers aan de beurt. Zij is vrijwilligster bij de activiteit Rouw & Verlies, waar zij mensen met een verlieservaring 1-op-1 begeleidt.

Deze rubriek geeft ons de kans waardering uit te spreken voor het werk wat onze vrijwilligers doen en daarbij kunnen we een beetje aandacht geven aan de betreffende activiteiten. Dat is bij Humanitas namelijk best divers!

Ans vertelt over haar vele hobby's en waarom ze voor Rouw & Verlies gekozen heeft.

'Ik doe dit vanuit mijn hart'

De zon gaat altijd een beetje extra stralen als je in gesprek bent met Ans. Ze is vrijwilliger bij de activiteit Rouw & Verlies, maar ook voor LeonReizen is ze als vrijwilliger actief.

Wat motiveert jou om vrijwilligerswerk te doen?

"Ik ben altijd al hulpgevend ingesteld, dat heb ik van mijn moeder. Ik geniet daar erg van. Vanuit de buurt belt dagelijks wel iemand aan voor een praatje. Ik heb veel hobby's, zoals reizen, tuinieren, fotografie, koken en taarten bakken. Met LeonReizen ga ik dit jaar zeven keer met mensen met beperkingen op reis. Ik help bij de verzorging, kook en plan de uitjes. Bij Rouw & Verlies help ik mensen een-op-een."

Waarom heb je voor deze activiteit gekozen?

"Bij Rouw & Verlies zie ik iemand groeien in kracht. Dat geeft veel voldoening. Ik deel graag mijn eigen ervaringen. Na het overlijden van mijn man Ben heb ik een heel ander leven gekregen. Ik zou uiteraard het liefst zó terugkeren, maar dat kan niet. Ik heb nieuwe dingen in mezelf ontdekt, zoals fotografie en ben lid van Beeldcollectief Westbrabant en De Collega's West-Brabant geworden, een vereniging voor weduwes en weduwnaars. Dit helpt bij mijn eigen rouwverwerking, net als het reizen met de groepen. Mensen voelen dat ik het echt vanuit mijn hart doe."

Hoeveel uur besteed je wekelijks aan je werk?

"Ik denk eigenlijk niet in tijd, het loopt vloeiend in mijn leven. Sommigen denken dat ik zelf niet aan rouwen toe kom, ik ervaar dat helemaal niet zo. Ik zeg altijd maar: "Wie van zijn herinneringen weet te genieten, leeft twee keer."

Terug naar het nieuwsoverzicht