Vrijwilliger aan het woord - Else

We hebben een gezellig interview met Else Hoffman gehad bij restaurant Lente. Ze vertelde over hoe ze na haar pensionering als kinderarts bij Humanitas terecht kwam bij de activiteit Gezinsmaatjes. Ze laat een kijkje zien achter de schermen bij deze activiteit, waarvan zij de vrijwillige coördinator is.

Vrijwilliger aan het woord: 'Het is niet vrijblijvend, wel flexibel'

Vaak merkt Humanitas dat mensen na hun pensionering graag bezig blijven in hun vakgebied en Else Hoffman is daarop geen uitzondering. Als gepensioneerd kinderarts is ze betrokken bij de Humanitas activiteit Gezinsmaatjes, waarvoor zij als vrijwillig coördinator actief is. "Na mijn pensionering kwam ik in contact met Humanitas. De activiteit Gezinsmaatjes sprak mij het meest aan. Ik vroeg me af: waarom had ik als kinderarts nooit van deze vorm van gezinsondersteuning gehoord? Ik ben begonnen als gezinsmaatje. Vanwege het vertrek van de coördinator werd ik vervolgens voor deze functie gevraagd." Else bezoekt alle gezinnen die zich aanmelden om te bekijken of hun hulpvraag past bij de hulp die de vrijwilligers bieden. "Soms is het te complex en is een samenwerking met professionals nodig. Maar vaak kan je alleen al met een goed luisterend oor weer lucht scheppen in de gezinssituatie. Ik ben er van overtuigd dat er in Roosendaal veel meer gezinnen zijn die laagdrempelige hulp kunnen gebruiken."

Alle nieuwe vrijwilligers bij Humanitas volgen een introductiecursus en een aanvullende cursus, passend bij de betreffende activiteit. "Ik werk met een leuk divers team. Een paar keer per jaar probeer ik alle vrijwilligers bij elkaar te krijgen om hun ervaringen te delen."

Else besteed zo'n zes à zeven uur per week aan het werk. "Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend, maar wel flexibel. In mijn geval is de goede samenwerking met de beroepskracht van Humanitas erg belangrijk. Want ik kan lang op vakantie en houd dan gewoon contact. Ik tennis en bridge graag en geniet van mijn drie kleinkinderen. Ik hoef er eigenlijk niets voor te laten, terwijl ik blij ben met hetgeen ik bij Humanitas kan doen!"

Terug naar het nieuwsoverzicht