Home-Start Medemblik

Home-Start: praktische steun voor jonge gezinnen 

Heb je een jong gezin, dan maak je veel voor het eerst mee. Kinderen opvoeden is al spannend genoeg zonder dat er sprake is van ziekte en overbelasting. Of zorgen om de kinderen, partner, werk of geld. Een luisterend oor of helpende hand is dan heel fijn.

Niemand in de buurt? Doe dan een beroep op Home-Start. Bedoeld voor gezinnen met kinderen tot 14 jaar binnen de gemeente Medemblik. Een vrijwilliger van Home-Start komt wekelijks bij je langs en biedt ondersteuning, praktische hulp, tips en vriendschappelijk contact en voorkomt dat alledaagse zaken uitgroeien tot ernstige en langdurige problemen. 

Hoe meld ik me aan?
Wil je je aanmelden? Dat kan! Neem contact op de coördinator van Home-Start, Christine Samsom. Zij kan met je meedenken en uitleggen wat Home-Start voor je kan doen. Na je aanmelding zoekt de coördinator een passende vrijwilliger voor jou en je gezin. Jouw vragen zijn daarbij het uitgangspunt; we stemmen de ondersteuning af op wat voor jou - of jouw gezin - nodig is. Als het van beide kanten klikt, spreken jullie één keer per week af. Dat doen jullie bij jou thuis. De ondersteuning duurt meestal enkele maanden tot één jaar. We hebben geen wachtlijsten.

Wil je vrijwilliger worden?

De vrijwilliger van Home-Start ondersteunt bij de problemen die het gezin dagelijks ervaart. De gezinnen geven zélf aan op welke gebieden zij steun wensen: hun vraag staat centraal. De vrijwilligers, die zelf ervaring hebben als opvoeder, bieden ondersteuning, een luisterend oor, vriendschappelijk contact en praktische hulp bij de gezinnen thuis.

Home-Start wil met het programma het zelfvertrouwen van ouders vergroten en hun sociale relaties versterken. Ook wordt voorkomen dat alledaagse problemen uitgroeien tot ernstige en langdurige problemen. Home-Start is op zoek naar enthousiaste, ervaren opvoeders. die goed kunnen luisteren, positief in het leven staan en een open, geïnteresseerde houding hebben. De vrijwilligers krijgen een uitgebreide training, voordat ze in een gezin aan de slag gaan.

Graag wat voor een ander betekenen? Lijkt hel waardevol om vanuit de eigen opvoedervaring een gezin te ondersteunen? Een vrijwilliger is gemiddeld een jaar lang, wekelijks een paar uur bij een gezin. De vrijwilligerstraining bestaat uit zes bijeenkomsten.