Zingeving Levensboek.nu

Elk leven is de moeite waard en daarmee ook uw verhaal. Loopt u met het plan rond om - een deel van - uw leven vast te leggen.

Het maken van een levensboek is een zinvolle en aangename bezigheid, waardoor u erkenning krijgt voor wie u bent. Elk verhaal is uniek en de moeite waard! Laat uw persoonlijke geschiedenis niet verloren gaan en laat anderen van uw ervaringen leren. Bovendien kan het vastleggen van uw verhaal uzelf helpen bij de verwerking van heftige gebeurtenissen of om tussentijds de balans op te maken.

Bij het levensboek wordt een Humanitas vrijwilliger gekoppeld aan de ‘hoofdpersoon’. De vrijwilliger komt eens per 14 dagen langs om te luisteren, te praten en samen met de hoofdpersoon de geschiedenis te structureren tot een verhaal. Om de week wordt het verhaal door de vrijwilliger op de computer uitgewerkt in de afgesproken vorm. Gedacht kan worden aan een boek, een magazine, fotocollage of iets heel anders.

Voor wie?

Elk leven is de moeite waard en daarmee ook uw verhaal. Loopt u met het plan rond om (een deel van) uw leven vast te leggen? Dierbare herinneringen of ingrijpende gebeurtenissen die u wilt delen met familie en vrienden. Of wilt iets van uw geschiedenis nalaten en overdragen aan uw (klein)kinderen? Dan is het levensboek wellicht iets voor u.

Voor schrijvers: Heeft u belangstelling voor mensen en hun verhalen? Houdt u van schrijven en wilt u dit talent gebruiken om met een verteller een levensboekje te maken? Levensboek zet zich in voor vertellers en schrijvers die in West-Friesland wonen en die het een avontuur vinden om van een levensverhaal een boekje te maken.

Ervaringen

De samenwerking met de schrijfster was geweldig. Het is een eenmalige kans en ik zou het iedereen aanbevelen.

Mijn geschiedenis ligt nu vast voor mijn kleinkinderen.

Het was een hele fijne ervaring, ik kreeg de kans om rustig mijn verhaal te vertellen.

Tijdens het vertellen kwamen er steeds meer herinneringen boven. Mijn familie en ik zijn tevreden over het boek dat ik gekregen heb.

Werkwijze

In een telefonisch of persoonlijk gesprek informeren wij u over onze werkwijze en maken we nader kennis. Schrijvers krijgen een training en doen mee met intervisie. We maken een match van schrijver en verteller en houden rekening met uw voorkeur. U heeft ongeveer acht gesprekken waarin u samen werkt aan het levensverhaal. Als het concept klaar is wordt het geredigeerd, opgemaakt en gedrukt. We maken een boekje voor de verteller en voor de schrijver en er is een boekje in bruikleen voor Levensboek.nu. De verteller kan meerdere exemplaren bestellen. Het verhaal blijft eigendom van de verteller.

Kosten

Bij Levensboek werken we onbetaald en we zetten ons vrijwillig in. Dat geldt ook voor de schrijvers. We maken geen boeken voor commerciële doeleinden. Het boekje bestaat uit een basistekst van ongeveer 80-100 pagina’s op A5 formaat en daar komen uw foto’s en andere afbeeldingen bij. De onkosten die gemaakt worden (reis, administratie en proefexemplaar) zijn € 80,00 te betalen na het eerste gesprek. Boekjes kosten 15 -20 euro per stuk afhankelijk van hoeveelheid tekst en foto’s.
Voor vragen neem contact op met de mensen van Levensboek. Bekijk ook onze folder

Wat doet de vrijwilliger?

Door te luisteren en de verhalen op te schrijven komt het levensboek tot stand. Heeft u belangstelling voor mensen en hun verhalen? Houdt u van schrijven en wilt u dit talent gebruiken om met een verteller een levensboekje te maken? Dan kunt u na een training van Humanitas aan de slag.

Wat doet Humanitas?

Humanitas begeleidt het hele proces; van de werving en selectie van vertellers en schrijvers, de match, het redigeren en opmaken tot aan het drukken van het boekje. 

U kunt ook bellen naar 06-13298308

Wat is levensboek?

Levensboek is een vrijwilligersorganisatie en is ontstaan als onafhankelijk vervolg op het project Levensboeken van het Vrijwilligerspunt. Van 2011 - 2012 werden vertellers en schrijvers aan elkaar gekoppeld en samen werkten zij aan het levensverhaal van de verteller. Van elk verhaal werd een boekje gemaakt en het resultaat van het project waren veertig boekjes. In de herfst van 2012, na beëindiging van het project, heeft het Vrijwilligerspunt het concept overgedragen aan schrijvers, die zelf ook levensboekjes hadden geschreven. Deze schrijvers vonden het maken van levensboekjes van grote persoonlijke en maatschappelijke waarde en namen het initiatief om de schrijf-werkgroep Levensboek.nu op te richten. In 2015 is deze schrijversgroep samengegaan met Humanitas. De schrijf-werkgroep streeft naar maatwerk om daarmee een positieve bijdrage te kunnen leveren aan mensen die hun levensverhaal willen vastleggen en doorgeven aan familie en vrienden. Daarnaast geven we mensen die graag schrijven en belangstelling hebben voor de levens van anderen de kans om met een verteller een levensboekje te maken. De groep Levensboek van Humanitas begeleidt het hele proces; van de werving en selectie van vertellers en schrijvers, de match, het redigeren en opmaken tot aan het drukken van het boekje.

Wie zijn wij?

De werkgroep van Levensboek brengt vertellers en schrijvers bij elkaar, maar doet zelf ook actief mee. De werkgroep wil graag een positieve bijdrage leveren aan mensen die hun levensverhaal willen vastleggen en doorgeven aan familie en vrienden. Tegelijk biedt de werkgroep schrijvers de mogelijkheid hun schrijfkwaliteiten te ontwikkelen en in te zetten voor een ander.

Uitspraken van de werkgroep:

‘Ik ben dol op verhalen over mensen. Iedereen heeft een eigen verhaal over zijn of haar leven. Gedurende je leven wordt dat verhaal niet alleen steeds langer maar verandert ook doordat je er anders tegenaan kijkt of doordat er iets gebeurt of je iets ontdekt dat het allemaal verandert. Wat is er mooier dan dat iemand dat verhaal met me wil delen en ik het dan voor hen mag opschrijven? Door het op te schrijven krijgt het levensverhaal van de verteller, maar ook mijn eigen levensverhaal, soms een nieuw perspectief. Wie schrijft die blijft!’

'Schrijven doe ik al bijna mijn hele leven. Vroeger vooral lange brieven aan vrienden, later dagboeken en verhalen. Het helpt me om het echt tot een afgerond geheel te maken als ik weet dat een ander het zal lezen. Het wordt daardoor een vorm van contact. Dat gebeurt bij uitstek als ik het levensverhaal van anderen probeer op te schrijven: hoe kan ik wat ik hoor en voel zo verwoorden, dat de ander zichzelf daarin herkent, maar zich ook door mij gekend en erkend voelt.'

'Iedereen heeft een verhaal dat hoort bij zijn of haar leven. Levensboek-West-Friesland geeft mensen de kans om hun verhaal in boekvorm uit te brengen. Het maakt het voor mij mogelijk me in te zetten om geïnspireerde schrijvers te koppelen aan enthousiaste vertellers.'

'Taal is al sinds ik me kan herinneren mijn passie, ik beleef veel plezier aan het spelen met taal. Ik vind het opschrijven van levensverhalen gewoon leuk.'  

'Geschiedenis boeit me, niet zozeer de jaartallen als wel het wordingsproces: “hoe was het, hoe werd het en hoe is het nu?”Dit geldt voor een persoonlijk levensverhaal maar ook voor beroepen, dorpen,steden. Ik probeer de persoonlijke geschiedenis te plaatsen in de omstandigheid, de omgeving en de tijd: de mens in zijn context. 
Een leven kan zo boeiend zijn!'