Artikel uit de Nieuwsbrief Taal voor het Leven - november 2016

Vrijwilligers Humanitas erkennen nut taalscholing

Alle vrijwilligers van vrijwilligersorganisatie Humanitas in het Westerkwartier in Groningen zijn de afgelopen maanden geschoold in het herkennen en bespreken van laaggeletterdheid. Humanitas ondersteunt mensen die zichzelf tijdelijk minder goed kunnen redden. Hoe helpt het voorlichten over laaggeletterdheid de vrijwilligers van Humanitas bij hun werk?

Een gesprek met Ingrid de Bruijn, voorzitter van de afdeling Humanitas Westerkwartier en sinds kort projectcoördinator bij Humanitas. 

Training laaggeletterdheid in scholingsaanbod

“In februari gaf Corine Rokers bij ons een workshop en zij heeft ons de ogen geopend”, vertelt Ingrid, “We kwamen er op dat moment achter dat veel van onze klanten moeite hebben met lezen en schrijven.” Ook voor de vrijwilligers bij Humanitas was de workshop zeer herkenbaar: “Iedereen die de training laaggeletterdheid heeft gedaan, wilde daar meer over weten. Alle vrijwilligers erkennen het nut van scholing op dit punt”. De afdeling Westerkwartier van Humanitas heeft daarom vanaf nu standaard workshops over dit thema opgenomen in hun scholingsaanbod voor vrijwilligers. Dit zijn bijvoorbeeld de workshop ‘Herkennen en doorverwijzen’ en de basistraining voor vrijwilligers van Taal voor het Leven.

Vrijwilligers leren over het herkennen van laaggeletterdheid en ook hoe ze het probleem kunnen bespreken. Daarnaast motiveren de vrijwilligers van Humanitas klanten voor het zoeken van hulp bij beter leren lezen en schrijven. “Als vrijwilliger bouw je een vertrouwensrelatie op met mensen door gelijkwaardigheid, door bij de mensen thuis te komen. Vervolgens proberen we deze mensen zelf te laten verwoorden waarom het voor hem of haar belangrijk is om te leren lezen en schrijven.”

Ondersteuning met lesmateriaal ‘Voor ’t zelfde geld’
De eerste stap was het informeren van de vrijwilligers van Humanitas over laaggeletterdheid, maar daarna is het werk nog niet gedaan. Ingrid: “We hebben nu 40 geschoolde vrijwilligers. In het Westerkwartier ondersteunen we zo’n 200 gezinnen. Vanaf januari gaan onze vrijwilligers ook de cursus ‘Voor ’t zelfde geld’ volgen.” Tijdens deze cursus maken de deelnemers gebruik van de lesmethode “Voor ’t zelfde geld” die speciaal gemaakt is voor mensen die moeite hebben met lezen, rekenen en schrijven.

Zie voor meer berichten de site van Taal voor het Leven.

Terug naar het nieuwsoverzicht