Levensboeken

Sinds maandag 11 april 2016 liggen in De Bieb van Zaandam Levensboeken van bewoners uit de Zaanstreek. Deze Levensboeken zijn geschreven door vrijwilligers van Humanitas Zaanstreek die deelnemen aan de activiteit Humanitas Levensboek. De Levensboeken zijn geschreven op verzoek van de vertellers, omdat zij voor hun kinderen of voor vrienden of om andere reden graag hun verhaal op papier wilden hebben. 

De activiteit Humanitas Levensboek bestaat sinds 2013 toen leerlingen van middelbare scholen in Zaanstad in het kader van de maatschappelijke stage Levensboeken schreven voor oudere vertellers. In twee jaar tijd zijn er toen ongeveer 25 Levensboeken geschreven voor ouderen. Helaas stopten de deelnemende scholen met de maatschappelijk stage in 2015. In 2016 meldde zich echter weer een leerling van het Bertrand Russell College die een Levensboek wilde schrijven voor een oudere verteller.

Toen Stichting Welsaen in 2014 ophield te bestaan heeft Humanitas het project Levensboek van Welsaen voortgezet met de deelnemende schrijvers. Inmiddels is het weer een heel succesvolle activiteit met in totaal 15 vrijwillige schrijvers. 

Voor de schrijvers en de vertellers was het een bijzonder heugelijk moment toen op 11 april 2016 de Levensboeken van de vertellers, die hier toestemming voor hebben gegeven, ter inzage zijn komen te liggen in de bibliotheek. De bijeenkomst in De Bieb werd bijgewoond door vele vertellers en schrijvers.  De vertellers hebben bij deze gelegenheid hun Levensboek officieel overgedragen aan de bibliotheek. Enkele vertellers vertelden daarbij ook iets over hun Levensboek en over het waardevolle contact met de schrijver. De 15 jarige schrijver Scott, van het Bertrand Russell College, vertelde enthousiast over het contact met zijn verteller, een Krommeniër van 88 jaar. De verteller zei daarop dat het contact met Scott hem een heel andere kijk op de jeugd van nu heeft gegeven en dat hij ontzettend blij is met het prachtige boek.

Nadat alle sprekers waren geweest zijn de Levensboeken op een daarvoor speciaal gereserveerde  plank in De Bieb ter inzage geplaatst. De Levensboeken zijn voorzien van een sticker waarop staat dat de Levensboeken ter beschikking zijn gesteld aan de bibliotheek. Onder het genot van thee of koffie met koek hebben de genodigden daarna nog gezellig met elkaar nagepraat over hun levensverhalen. 

Als afsluiting hebben verschillende vertellers aangegeven het leuk te vinden om een keer een voorleesmiddag te houden in De Bieb voor belangstellenden. Zo was het al met al een geslaagde middag. Men raakte er gemotiveerd en enthousiast van. 

Mocht u geïnteresseerd zijn in de Levensboeken, ze liggen ter inzage in de bibliotheek te Zaandam alwaar u ze rustig onder het genot van een kopje koffie of thee kunt lezen. Mocht u zelf een Levensboek willen schrijven of mocht u zelf uw verhaal opgetekend willen  hebben door een vrijwillige schrijver van Humanitas dan kunt u contact opnemen met Humanitas Zaanstreek, e-mail: lb.zaanstreek@humanitas.nl of tel. 06-12234323. 

Terug naar het nieuwsoverzicht