Kinderkamp Zeeland gewoon op terrein Scouting Zeeland

Scouting Zeeland mag de komende jaren Het Poldertje nabij Veere blijven gebruiken voor het jaarlijkse Humanitas Kinderkamp, zo heeft de Raad van State vandaag in een einduitspraak beslist.

De Raad verwerpt daarbij de bezwaren van twee omwonenden, die vinden dat Het Poldertje de afgelopen jaren steeds intensiever wordt gebruikt, ook door andere organisaties dan Scouting Zeeland zelf. De buren menen dat het wel ‘een onsje minder kan’ op het scoutingterrein dat deels op Middelburgs en deels op Veers gebied ligt. 

In ieder geval vindt de Raad dat het jaarlijkse Humanitas Kinderkamp onder het overgangsrecht valt. De scouting gebruikt het Poldertje al sinds 1970 voor eigen activiteiten. Sinds 1990 is daar het kinderkamp van Humanitas bijgekomen. Het kinderkamp is daarmee ook al weer een ruim dertig jaar lang terugkerend evenement, waar kinderen in moeilijke leef- en gezinssituaties een weekje lekker met elkaar kunnen ravotten, zeilen en spelen, onder leiding van de scouts.

Coronajaar

Hoewel het Middelburgse bestemmingsplan uitsluitend scoutingactiviteiten op het terrein toestaat, maakt het daarmee andere activiteiten, zoals het kinderkamp niet per definitie illegaal. Immers, het bestemmingsplan dat in de jaren negentig gold sloot het Humanitas Kinderkamp niet uit. 

En omdat het kamp sindsdien elk jaar, op het coronajaar 2020 na, is gehouden blijft het onder het overgangsrecht vallen. Dat het vorig jaar niet is doorgegaan is volgens de hoogste bestuursrechter geen reden om het overgangsrecht vervallen te verklaren. Immers, de coronapandemie is daarvoor te uitzonderlijk. Als de coronamaatregelen het toelaten kan er dit jaar weer een kinderkamp worden gehouden.

Terug naar het nieuwsoverzicht